Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 okt, 2017|Pressmaterial

Artisten Malena Ernman och biologen Rebecka Le Moine utsedda till Årets Miljöhjältar av WWF

WWFs utmärkelse Årets Miljöhjälte 2017 går till artisten Malena Ernman, Stockholm, för hennes engagemang i klimatfrågan och biologen och Rebecka Le Moine, Linköping, för arbetet kring biologisk mångfald. 

Operasångaren Malena Ernman, Stockholm, är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. Hon har i flera år aktivt drivit klimatfrågorna, inte minst som debattör och krönikör.

Juryns motivering lyder: ”Med klar och vacker stämma tar hon ton för vår tids kanske viktigaste fråga; klimathotet. Kulturvärldens starkaste röst som genljuder över alla gränser oavsett bakgrund, språk eller ålder. Malena hörs på alla arenor. Hon lever som hon lär och är en stor inspiration för en bred målgrupp med sitt engagemang för en bättre värld”.

– Det är en enorm ära att få titeln Årets miljöhjälte. Min lilla roll inom miljörörelsen är att som offentlig person försöka låna min röst åt dem som inte hörs i mediabruset. Ingen annan fråga är viktigare eller svårare att sprida. Att kommunicera klimatfrågan är lite som att varje dag springa rätt in i en bergvägg. För varje dag blir vi fler och fler som sluter upp. Och för varje dag så börjar bergväggen att rämna, säger Malena Ernman i en kommentar.

Vinnaren i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald är biologen Rebecka Le Moine, Linköping.

Juryns motivering lyder: ”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.

– Det är en väldigt stor ära för mig att få bli utsedd till en av Årets miljöhjältar av WWF, men jag vill trycka på att det är tillsammans som vi gör skillnad. Jag har tagit initiativ till mycket, men det hade aldrig blivit samma resultat om det inte vore för att det finns ett enormt engagemang bland folk. Det känns fint att få vara en del av den här rörelsen, och att försöka vara en röst för våra hotade arter och ekosystem, säger Rebecka Le Moine.

– Vi startade Årets Miljöhjälte 2010 för att lyfta personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för att skydda naturen och minska vår påverkan på planeten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Övriga nominerade 2017 var matinspiratören Paul Svensson, Nacka, humledoktorn Björn Cederberg, Uppsala, naturens rättighetskämpe Pella Thiel, Ingarö och författaren Bengt Oldhammer, Orsa.

Pristagarna får motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 11 oktober.

FAKTA:

Malena Ernman är operasångaren som vann melodifestivalen 2009. 2016 fick hon Martin Luther King-priset som delas ut till personer som arbetar för fred, icke-våld, frihet, rättvisa, jämlikhet och solidaritet.

Rebecka Le Moine: Jobbar som biolog och har flera ideella engagemang. 2017 fick hon stipendiet Årets Guldbäver som lyfter fram unga förebilder som engagerar sig för den biologiska mångfalden i den svenska skogen.

FAKTA: Årets miljöhjälte startade 2010, läs mer på: www.wwf.se/aretsmiljohjalte

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Årets miljöhjältar 2017:

Malena Ernman (kategorin klimat) kontaktas via hennes PR-ansvariga och agent, Pernilla Thagaard 08 -440 92 00, pernilla.thagaard@blixten.se

Rebecka Le Moine (kategorin biologisk mångfald), mobil 0768-364908  

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se