Pressmeddelande|26 mar, 2021|Pressmaterial

Afrikanska elefanter är två olika arter – klassas nu som mer hotade

Den afrikanska elefanten har under flera årtionden minskat kraftigt på grund av tjuvjakt på elfenben och förlust av livsmiljöer. För första gången klassas nu savannelefant och skogselefant som två separata arter och hotbilden mot dem uppgraderas på den globala rödlistan. WWF uppmanar alla aktörer att satsa mer för att rädda de viktiga och karismatiska djuren för framtiden.

Elefantfamilj Savannelefant Loxodonta africana
Svannelefanterna klassas numera som starkt hotad och regnskogselefant klassas som akut hotad. Naturturism spelar en stor roll för att bevara elefanterna. Foto: Martin Harvey/WWF 

Forskarna har i flera år debatterat om den afrikanska elefanten ska räknas som en art eller två separata arter. I dagarna har Internationella Naturvårdsunionen och specialistgruppen för afrikanska elefanter, African Elephant Specialist Group (AfESG), satt ner foten och klassar den som två arter: savannelefant (starkt hotad) och skogselefant (akut hotad). Första gången Afrikas elefanter kom med på rödlistan var 1986, då som sårbar.

– Den nya klassningen innebär en skärpning. De bägge arterna är nu starkt hotade respektive akut hotade, jämfört med sårbar tidigare. Bägge har det tufft och vi får inte sänka garden när det handlar om att skydda elefanterna och deras livsmiljöer. Alla aktörer – från regeringar och skogsbolag till jordbrukare och turistföretag – måste öka sina insatser för att rädda elefanterna för framtiden, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

I dagsläget finns knappt 400 000 elefanter i Afrika – cirka 352 000 savannelefanter och 40-50 000 skogselefanter. Varje år tjuvskjuts uppskattningsvis 20 000 elefanter, vilket betyder att fler dör än som föds.

Värst är läget för skogselefanterna, där skövling av regnskog och ny infrastruktur som vägar, kraftverk och gruvor bidrar till ökat tryck.

– Skogselefanterna spelar en ovärderlig roll när det gäller återbeskogningen. Hela ekosystemet i regnskogen är beroende av deras fröspridning och de kallas ofta för regnskogens trädgårdsmästare. När fröna passerat elefanternas matsmältning kommer de ut i välförpackade handbollsstora ”ekologiska bakelser”, säger Allan Carlson.

Mellan 2008 och 2011 eskalerade tjuvjakten som än idag fortsätter att hota populationerna. Skogselefantens betar har ansetts extra åtråvärda. Idag hotas elefanternas livsmiljöer av skogsskövling, plantager av oljepalmer, gummiträd, jordbruk och infrastruktur.

Men det går att vända trenden, menar WWF. Ett positivt exempel är viltreservatet Selous i södra Tanzania som en gång i tiden hade kontinentens största elefantpopulationer. Men tjuvjakt i industriell skala dödade runt 8-10 000 djur per år och gav Selous namnet ”killing fields”.

– Vi kraftsamlade för att stoppa dödandet. Med fler parkvakter, ökat samarbete med lokalbefolkningen och engagerade bybor i buffertzonen vände vi trenden och i dag har tjuvjakten näst intill upphört – ett mäktigt trendbrott, säger Allan Carlson.

Åtgärder mot tjuvjakt, skärpt lagstiftning och markanvändningsplanering för att främja samexistens mellan människor och vilda djur har varit nyckeln till framgångsrikt naturvårdsarbete.

– Naturturismen spelar den enskilt största ekonomiska rollen för att bevara elefanterna, säger Allan Carlson.

Fakta:

  • Afrikanska elefanter (Loxodonta) är ett släkte i familjen elefanter. Enligt IUCNS senaste uppdatering finns nu två arter, savannelefant, Loxodonta africana och skogselefant, Loxodonta cyclotis.
  • Elefanterna har minskat dramatiskt i antal på grund av jakten på elfenben – från uppskattningsvis 10 miljoner i början av 1900-talet till 1,3–1,5 miljoner på 1970-talet och cirka 400 000 i dag (415 000 enligt senaste stora officiella räkningen).
  • Fortfarande mister 55 elefanter varje dag livet i tjuvjakt.
  • Elefanterna lever i drygt 30 länder i Afrika. Den afrikanska regnskogselefanten finns i den tropiska regnskogszonen i västra och centrala Afrika. Den afrikanska savannelefanten finns i östra och södra Afrika, med störst populationer i Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Kenya, Zambia och Sydafrika;
  • Under 1980-talet tjuvjagades varje år 100 000 elefanter jämfört med cirka 20 000 elefanter idag.
  • Elefantbestånden varierar mellan länderna. I södra Afrika växer bestånden medan de minskar i Västafrika och Centralafrika.
  • Med en skulderhöjd på fyra meter och en vikt upp till sex ton är savannelefanten världens största levande landdjur. Livslängden är normalt mellan 40 och 60 år. Dagligen äter elefanten mellan 100-150 kilo växter, gräs, löv, frukter, grenar och kvistar och dricker upp till 200 liter vatten.
  • I Afrika lever elefanterna i storfamiljer runt honorna och deras kalvar. Varje grupp kan bestå av cirka tio individer men ofta bildas klaner av 60–70 individer som leds av en fullvuxen hona. Familjeliv och social närhet är otroligt viktigt. Ungarna uppfostras av honorna i flocken tills de är runt 14 år gamla. Vuxna elefanttjurar lever ofta ensamma.
  • Skogselefanterna har långsammare reproduktionstakt än savannelefanten och börjar föda kalvar senare. De är mindre än savannelefanten, har ovala öron och rakare tänder.

För mer info, kontakta:

Allan Carlson, senior Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11, allan.carlson@wwf.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77 , marie.vonZeipel@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 31/03/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se