Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 mar, 2019|Pressmaterial

Agera för klimatet, naturen och arterna under Earth Hour

Kampanjen Earth Hour har blivit en global massrörelse där flera hundra miljoner människor engagerar sig mot klimatförändringarna. Den 30 mars klockan 20.30-21.30 är det dags igen. Men nu tar Världsnaturfonden WWF ett helhetsgrepp och agerar även mot den dramatiska förlusten av biologisk mångfald. Den nya tävlingen ”Earth Hour Challenge” utmanar svenska folket att via uppdrag och frågor minska klimatutsläpp och skapa en mer hållbar vardag.

För att Earth Hour ännu mer ska inspirera till beteendeförändringar lanserar WWF i år tävlingen Earth Hour Challenge. Syftet är att höja kunskapen om klimat och biologisk mångfald. I oktober släppte WWF sin Living Planet Report som visade på 60 procents genomsnittlig minskning i bestånden av ryggradsdjur mellan 1970 och 2014.

Därför vill nu WWF fokusera brett på de utmaningar planeten står inför. Spelet är framtaget för Earth Hour, genom ett samarbete med teamet bakom appen Deedster. Alla kan vara med och den som anmäler sig får svara på frågor – ensam eller i lag – och göra mikrouppdrag, så kallade "deeds", för att minska sitt klimatavtryck och stärka biologisk mångfald.  I appen sparar användaren koldioxid, ser sina egna framsteg och kan följa andras utveckling.  Den som vill vara med kan anmäla sig som privatperson och tävla för sin kommun eller i lag genom sin arbetsplats helt kostnadsfritt. –Syftet med Earth Hour Challenge är att på ett roligt sätt skaffa sig kunskap om klimatförändringar och vad man kan göra åt dem, säger Lisbeth Larsson. Att göra det i spel och tävlingsformat, tror vi kan locka nya målgrupper att engagera sig för en mer hållbar värld. Släckningsmomentet under Earth Hour är en symbolhandling, men det är omställning till ett hållbarare liv som är det viktiga. – På Deedster har vi som ambition att minska individers klimatavtryck till hälften. Vi gör det genom att skapa engagemang som leder till konkret handling och de första små stegen är viktiga för att skapa en större förändring. Om vi dessutom är många som agerar gör det skillnad. Det är väldigt roligt att WWF väljer ett nytt sätt att jobba med ett sådant starkt projekt som Earth Hour redan är, säger Daniel Dellham, klimatexpert och medgrundare på Deedster. Earth Hour har blivit en stark global rörelse för vår planet. Kampanjen engagerar privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen. Förra året deltog exempelvis drygt 250 av Sveriges 290 kommuner i Earth Hour. –Vi upplever att engagemanget för klimatet och för vår biologiska mångfald bara växer, inte minst efter lanseringen av Living Planet Report i höstas. Genom årets tema ”Connect2Earth" som visar att ”du och naturen hör ihop”, visar vi på en tydligare koppling mellan oss som individer och vår planet, fortsätter Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF. Fakta: Earth Hour Challenge
  • Anmäl dig här: wwf.se/earth-hour
  • Tävlingen är kostnadsfri och pågår mellan den 16 och Earth Hour den 30 mars kl 20:30
  • Deedster-appen kan laddas ned i App Store eller Google Play butiken från och med 1 mars 2019.
  • Testa ditt koldioxidavtryck och värm upp innan tävlingen startar.
  • Du kan tävla i olika kategorier: 1.Organisation/företag 2. Privatperson/kommuninvånare
Fakta: Earth Hour
  •  Sedan starten 2007 i Australien har WWF Earth Hour blivit en stark global rörelse mot klimatförändringarna. År 2017 deltog miljoner människor i 7000 städer i 187 olika länder på sju kontinenter
  •  Earth Hour är ingen energisparkampanj och släckningen den 30 mars är en symbolhandling för att visa att man är engagerad.
  •  Nästan halva befolkningen släckte under Earth Hour-timmen 2018 eller uppgav (enligt Sifo) att de blev inspirerade att införa nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.
  •  Via WWFs hemsida kan du få mer information om Earth Hour och ladda ner material
För bilder och mer info: www.wwf.se/press/ För frågor, kontakta: Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 070-821 7156 lisbeth.larsson@wwf.se Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonZeipel@wwf.se, presstelefon: 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 02/11/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se