Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|07 dec, 2017|Pressmaterial

Alliansen stoppar regeringen från att stödja EU-förslag om ålfiskestopp

Den akut hotade ålen riskerar att utrotas om inte kraftfulla åtgärder sätts in för att rädda den. Trots det väljer alliansen nu tillsammans med SD att blockera regeringen från att ställa sig bakom EU-förslaget om ett fiskeförbud för ålen.

- Det är oerhört förvånande att alliansen nu väljer att ignorera ålens status som utrotningshotad art och stoppar Sveriges möjlighet att stödja ett europeiskt ålfiskestopp, säger Inger Näslund, sakkunnig fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.

Det var på torsdagens överläggning i Miljö- och jordbruksutskottet som regeringen fick bassning på sin linje att stödja EU-kommissionens förslag om ett ålfiskeförbud. I en majoritet med stöd av SD valde alliansen att istället gå fram med ett eget förslag som möjliggör ett fortsatt intensivt fiske på arten i svenska kustområden. Men alliansen har fortfarande möjlighet att ta tillbaka sitt nej till fiskestoppet på fredagens förmöte inför EU-förhandlingarna.

- Att Sveriges fiske på ål skulle vara obetydligt är felaktigt. Sverige i dag är i själva verket den tredje största ålfiskenationen i EU. Det är helt sanslöst att man sätter på sig skygglappar och blundar för den katastrof som ålen står inför om inget görs, fortsätter Inger Näslund.

Bakgrund:

På måndagens ministerråd i EU väntas medlemsländernas ministrar rösta för 2018 års möjlighet till fiske. På agendan finns EU-kommissionens förslag om ett ålfiskestopp för vuxna ålar. Sverige är i dag den tredje största ålfiskenationen efter Frankrike och Storbritannien. Ålen är listad som akut utrotningshotad som art av svenska ArtDatabanken, av Internationella naturvårdsunionen IUCN och även CITES-listad vilket har lett till att fisken är förbjuden att importeras och exporteras från EU. Enligt Internationella Havsforskningsrådet ICES visar ålen inga tecken på återhämtning. Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet. Ålen är egentligen helt förbjuden att fiska, men för svensk del har cirka 200 fiskare och kan bedriva fiske på arten. I dag sker främst kommersiellt fiske på ål i södra Sverige och i ett antal sötvattensområden.

Kontaktinformation:

Inger Näslund, sakkunnig fiskefrågor Världsnaturfonden WWF, 070-1053057

Madeleine van der Veer, samhällspolitiskt ansvarig på Världsnaturfonden WWF, 070-2924412

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se