Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 maj, 2021|Pressmaterial

Anis Don Demina, WWF och SJ: Dags att köra igång hållbarhetsresan

Som en del i WWFs 50-årskampanj ”Är du med?” kör WWF och SJ igång ett gemensamt samarbete. Startskottet går via en digital tågturné. Med hjälp av youtubern och Let’s Dance-profilen Anis Don Demina besöker WWF fem städer under sina tågresor och sprider budskapet om allt från hållbart mode till hållbart resande.

SJtget med WWFs r du medkampanj och programledare fr tgturnn Anis Don Demina
Nu rullar SJ-tåget inklätt med WWFs Är du med kampanj-foliering genom Sverige. Underhållaren Anis Don Demina leder den digitala tågturnén. Foto: Andreas Sundbom (tåg) och Christopher Schauz (pressbild Anis). 

Växjö är första stoppet när WWF gör sin tågturné ihop med SJ för att under 50-årsjubileet inspirera till en mer hållbar livsstil. Programledare på den digitala turnén till fem svenska städer är artisten Anis Don Demina. Ett av SJs X2000-tåg har smyckats med en foliering som en del av ”Är du med? kampanjen”.

–Det känns sjukt kul att göra det här tillsammans med WWF. Min förhoppning är att kunna inspirera andra som jag som i vanliga fall inte har så mycket miljötänk. Jag har redan lärt mig att man inte behöver vara miljöaktivist för att kunna göra skillnad. Man måste inte käka 100 procent vego utan små förändringar kan göra skillnad i det stora hela. Vi måste bara bli fler som gör det och vågar testa nytt. Det finns massor av sätt och det vill jag också visa mina följare, säger Anis Don Demina.

Premiärprogrammet som släpps söndag den 9 maj på Anis Youtube-kanal (med en halv miljon följare) handlar om hur man kan shoppa kläder second hand. Anis får ett nytt uppdrag i varje program av WWF-biologen Louise Carlsson som berättar vad som händer med naturen och klimatet. Den 16 maj blir det temat hållbar mat under besöket i Helsingborg och den 23 maj blir det ett inslag om biologisk mångfald med tågstopp i Sigtuna. Den 30 maj pratar Anis om hav och fisk i Göteborg och i Umeå den 6 juni är temat hållbara transporter.

– WWF vill inspirera hela svenska folket att med konkreta handlingar starta sin egen hållbarhetsresa. Avsnitten kommer också att bli en personlig berättelse där Anis lär sig mer om vad som påverkar vår planet. Att WWF samarbetar med SJ gör att vi kan få stort genomslag, dra nytta av varandras styrkor och nå ut ännu mer. Det är vi fantastiskt glada över, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef för WWF.

Ett av målen med ”Är du med”-kampanjen och tågturnén är att nå ut brett.

– Att Anis Don Demina drar ut på turné i naturens och klimatets tecken tillsammans med WWF är både viktigt och roligt. Självklart vill vi på SJ vara med och bidra till att det blir riktigt bra. Att resa med tåg och SJ är det bästa alternativet. Vi har nu ett bra tillfälle att lyfta fram de här frågorna och uppmuntra våra resenärer att ta del av WWFs 50 förändringar under året, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

Samtidigt som Anis Don Demina släpper avsnitten på sin Youtube-kanal gör WWF TV videor från fem andra platser i Sverige på samma teman. Det ger möjlighet att fördjupa kunskaperna och nå ut till WWFs mer traditionella målgrupper.

Se Youtube-avsnitten från och med den 9 maj här: wwf.se/tagturne

Läs mer om WWFs kampanj ”Är du med?”.

Fakta: Om samarbetet med SJ

Under sommaren sprider SJ och WWF innehåll kring turnén, klimat och biologisk mångfald i olika kanaler. SJ engagerar såväl sina kunder som egna medarbetare i WWFs 50 förändringar. De ska bidra till omställningen för klimatet och den biologiska omställningen. SJ står även för resorna under tågturnén.

Konceptet bakom tågturnén är framtaget tillsammans med kommunikationsbyrån Håkanson United som fokuserar på projekt för samhällsnytta och hållbarhet.

För mer information, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF, 070-821 71 56, lisbeth.larsson@wwf.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Tobbe Lundell, presschef SJ, 010-751 51 84, tobbe.lundell@sj.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se