Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 okt, 2015|Pressmaterial

Årets Pandabok 2016 är fylld av magi – Brutus Östling prisad för ”Bevingat”

Fågelfotografen och författaren Brutus Östling, Höör, tog i dag för tredje gången emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok. Boken ”Bevingat” handlar om fascinerande fåglar från hela världen och är enligt juryn ”... en bok fylld med magi som ger mersmak”.

Brutus Östling tog emot utmärkelsen av Kung Carl XVI Gustaf i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott.

- Som medlem i WWF sedan många år betyder utmärkelsen mycket för mig. I år betydde den extra mycket, dels för att jag utöver att ha tagit bilderna även har skrivit texten och dels för att boken handlar om något jag verkligen brinner för - de olika livsmiljöer där fåglar lever, livsmiljöer som på ett eller annat sätt är hotade eller håller på att förändras på ett negativt sätt, säger Brutus Östling.

I boken följer vi med Brutus Östling till olika fågelmarker. Vi besöker tundran och taigan, följer havsfåglar från Svalbard i norr till de subantarktiska öarna i söder, möter lövskogarnas färggranna invånare i södra Europa: biätare, härfåglar och blåkråkor, och besöker våtmarker från Sverige till södra Europa, Indien och Brasilien.

Det är miljöer där fåglar bott och anpassat sig under hundratusentals, ibland miljontals år, men där många nu kämpar för sin överlevnad.

JURYNS MOTIVERING:

”Boken Bevingat tar med sina spektakulära bilder och inlevelsefulla texter läsaren med till möten med fåglar och andra djur i en föränderlig värld. Med sina oförutsedda kameravinklar och ljussättningar lyckas Brutus Östling fånga djuren i de mest fantastiska situationer – en bok fylld med magi som ger mersmak.”

Om Brutus Östling
Brutus Östling, född 1958, slog igenom som fågelfotograf med debutboken ”Mellan vingspetsarna” som blev Årets Pandabok 2006 (med Magnus Ullman). Två år senare var det dags igen för utmärkelsen, då ”Örnarnas rike” blev Årets Pandabok (tillsammans med Staffan Söderberg). Brutus Östling har även fått flera andra utmärkelser, som Årets Naturfotograf och Nordisk Naturfotograf.

Om Årets Pandabok
Årets Pandabok är en utmärkelse som Världsnaturfonden WWF delat ut varje år sedan 1972 till årets bästa naturskildring i ord och bild, publicerad på svenska. Årets vinnare "Bevingat - Magiska möten i fågelmarker" är utgiven hos Bonnier Fakta.

Kontakt pristagaren:
Brutus Östling, info@brutusphoto.se,  0413-550080, 070- 374 19 28

För mer information, kontakta:
Elin Dunås, elin.dunas@wwf.se, presskontakt WWF, 070-776 27 86

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se