Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 okt, 2023|Pressmaterial

Claes Grundstens bok ”Skärgård” utsedd till Årets pandabok 2024

I boken Skärgård visas skärgårdens omväxlande natur och vildmark upp i en sällan skådad bildprakt. Claes Grundsten, bosatt på Ingarö, är fotografen och författaren bakom boken som idag tagit emot utmärkelsen för bästa naturskildring i WWFs anda. Prisceremonin ägde rum på WWFs höstmöte den 5 oktober i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan.

Claes Grundsten
Naturfotografen Claes Grundsten vann Årets pandabok 2024 med sin nya fotobok "Skärgård". Kronprinsessan Victoria var med vid ceremonin.

–  Jag är oerhört stolt och glad över utmärkelsen eftersom boken handlar om min hembygd. Tidigare har jag gjort många böcker om avlägsna platser. Att skildra sin hemtrakt är både lättare och svårare på samma gång. Lättare för att den finns lättillgängligt utan för bostaden, svårare därför att man lätt kan bli blind för särarten i sin vardagsmiljö, säger Claes Grundsten.

Knappast någon naturmiljö förekommer så ofta i kulturen som skärgården – i målningar, dikter, sånger och romaner. Ändå är skärgårdens vildmark obekant för de flesta av oss. Fotografen Claes Grundsten har ägnat ett helt liv åt att utforska och dokumentera dess ständiga skiftningar.

–  Jag tyckte det behövdes en ny bok om naturen i skärgården. Visst har det gjorts sådana böcker tidigare, men alla är ju tidsmarkörer. Jag ville dessutom berätta utifrån mina personliga perspektiv och erfarenheter, säger Claes Grundsten.

Redan som barn vistades Claes Grundsten regelbundet i skärgården på olika släktingars sommarställen. Det var också där intresset för fotografering väcktes och själv bor han på Ingarö i Stockholms skärgård.

null
Vy från Kvinnholmen mot norra udden av Mörtö-Bunsön och Norrfjärden. Juni. Foto: Claes Grundsten

–  För många författare har skärgårdslandskapet varit en bakgrundskuliss till något annat. Jag vill plocka fram kulissen och sätta den i fokus. Jag har släppt sommarstugeromantiken, båtpassionen, det är en värld för sig. Det är naturen som gör den här miljön så värdefull och attraktiv och det är det jag velat få fram. 

Stockholms skärgård är med sina 25 000 öar, kobbar och skär inte bara världens största skärgård, den är med sin täta koncentration av holmar och grynnor (mindre undervattensgrund), också tydligt annorlunda än världens övriga skärgårdsmiljöer. Mångfalden av naturtyper gör den också unik, från de inre delarna av idylliska odlingslandskap till de vackra fjärdarna innanför det yttre havsbandet med sina karga kobbar.

Årets Pandabok 2024: Skärgård

Juryns motivering:

Claes Grundsten låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.

Claes Grundsten

Fotograf och författare, flerfaldigt prisbelönt, utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms universitet för sina naturskildringar. Claes Grundsten har specialiserat sig på motiv i väglösa vildmarker, ofta i svenska fjällvärlden. Hans bilder har visats på en rad utställningar och muséer. Han har gjort ett 35-tal böcker som gått ut i över en halv miljon exemplar sammanlagt. Han mottog senast Årets Pandabok 2009 för ”Sveriges Nationalparker”.

Claes Grundsten har universitetsexamen i geologi och biologi.

Tusenlappen – det är Claes Grundstens bild från Sarek som pryder ena sidan av de nya svenska tusenkronorssedlarna.

För frågor, kontakta:

Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, cecilia.gustavsson@wwf.se,
073- 514 34 98

Pristagaren: Claes Grundsten, info@claesgrundsten.se, 070 – 716 28 72,

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 05/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se