Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|25 feb, 2013|Pressmaterial

Dags för årets klimatmanifestation Earth Hour

Nu drar Världsnaturfondens klimat- och miljömanifestation – WWFs Earth Hour – igång för femte året i Sverige och sjunde gången globalt. Lördag 23 mars kl 20:30-21:30 släcker privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen ljuset under en timme som en signal till politikerna att agera. Förra året deltog 55 procent av svenskarna. Nu hoppas WWF att fler ska fördjupa sitt klimatengagemang.

Genom att släcka ljuset en timme skickar vi en signal till världens ledare att det är dags att ta klimatproblemen på allvar. Vid bara en meters höjning av havsnivån kan 145 miljoner människor komma att drabbas. Genom konkreta lösningar visar vi beslutsfattarna att det är hög tid att itu med klimatförändringarna, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

I årets kampanj uppmanar WWF privatpersoner, företag och politiker att utmana varandra till grönare och mer klimatsmarta vanor på utmaningssajten I will if you will. Det kan handla om att åka kollektivtrafik istället för att ta bilen, äta mer vegetariskt, slänga mindre mat, källsortera och leva energismart både hemma och på jobbet – och om att köpa vindkraftsandelar.

Den senaste forskningen varnar för att jorden riskerar 4 graders högre genomsnittstemperatur vid nästa sekelskifte om dagens ohållbara resursanvändning fortsätter.

En medeltemperaturökning på 4 grader skulle innebära en enorm global katastrof som är svår att föreställa sig. Forskningen visar att det blir många fler extrema oväder. Många arter får svårt att överleva och brist på mat och vatten kan tvinga miljarder fattiga människor på flykt, men även Medelhavsländerna drabbas hårt av ett torrare klimat, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Som ett led i Earth Hour-kampanjen deltar 17 städer i sex länder i utmaningen Earth Hour City Challenge bland annat Malmö, Uppsala och Stockholm. På ett seminarium den 19 mars i Malmö utses ” Global Earth Hour Capital 2013” som belönas för att ha den smartaste och mest inspirerande planen att minska klimatpåverkan och ställa om mot 100 procent förnybar energi inom de närmaste årtiondena.

Läs mer på:
Earth Hoursajten: www.wwf.se/earthhour
I Will If You Will utmaningssajt: www.wwf./se/earthhour2013
Earth Hour City Challenge: www.earthhour.org/ehcc

Fakta:
Earth Hour är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon. Cirka 150 länder deltar liksom tusentals städer och kommuner. WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige.

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, WWF, 070-39 39 030
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se