Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 sep, 2019|Pressmaterial

Danska bönder tog hem WWF-priset ”Årets Östersjöbonde”

Det danska lantbruksparet Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj från västra Jylland vann i veckan WWFs regionala pris Årets Östersjöbonde 2019. De belönas för sitt arbete med att minska näringsläckaget och satsningar på en mer hållbar produktion. Prissumman är 10 000 euro.                                                         

​​​

Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj från Danmark vann WWFs regionala pris Årets Östersjöbonde. Foto: Magda Lena Rachanska

– Det känns väldigt bra att få erkännande för det vi tror på. Utmärkelsen stärker oss och de anställda att vi är på rätt väg med vårt sätt att arbeta och nå våra mål i framtiden, säger Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj, som tog emot priset på en konferens i Warszawa, Polen.

Kristian och Maria Lundgaard-Karlshøj driver Ausumgaard mellan Holstebro och Struer på Jylland. De odlar 700 hektar med ekologiska grödor och har vidtagit en rad åtgärder för att minska näringsläckaget och bli mer hållbara. Gårdens gödsel och växtavfall behandlas i en biogasanläggning som ökar upptaget av näringsämnen, samtidigt som man producerar ett fossilfritt bränsle.

Nästa år planeras en våtmark som kan minska avrinningen till den lokala fjorden med 744 kilo kväve per år. Lantbrukarparet satsar på ekologisk svinuppfödning och frigående kycklingar. De deltar också i en forskningsstudie med danska Teknologiska Institutet kring produktion av mjölmaskar som framtida proteinkälla för människor och djur.

– Årets regionala vinnare visar att storskaligt jordbruk kan vara hållbart genom diversifiering, modernisering och teknik. De kan bli en förebild för andra som vill driva hållbart jordbruk, säger Ottilia Thoreson, chef för WWFs regionala Östersjöprogram.

Juryn skrev bland annat i sin motivering: ”Kristian och Maria vill att deras gård ska vara hållbar och de vill arbeta inom alla miljöområden, inklusive klimat, energi, hantering av näringsämnen, självförsörjning och djurskydd".

Prisutdelningen ägde rum på jordbrukskonferensen The Greener Agriculture for a Sustainable Sea i Warszawa i Polen 25-26 september. Det var första gången som Danmark vann den regionala tävlingen. Under våren utsåg de elva Östersjöländerna - inklusive Ukraina och Vitryssland - sina nationella vinnare, som sedan gick vidare till final. I Sverige vann Järnabonden Holger van der Woude titeln ”Årets svenska Östersjöbonde”. Han prisades för sitt cirkulära kretsloppsjordbruk med kvävefällor och våtmarker.

FAKTA: WWFs utmärkelse ”Årets Östersjöbonde”

Priset Årets Östersjöbonde” (Baltic Sea Farmer of the Year Award) instiftades 2009 och är en del av WWFs arbete för Östersjön. WWF jobbar för att minska övergödningen och läckage av fosfor och kväve till havet med ett speciellt fokus på hållbara jordbruksmetoder. Utmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma föregångare inom jordbruket som inspirerar till goda miljöinsatser. Varje höst går de nationella vinnare i Östersjöländerna till final om den regionala titeln Årets Östersjöbonde.

https://wwf.panda.org/knowledge_hub/where_we_work/baltic/news/?353055/WWF-recognizes-farmers-efforts-to-reduce-nutrient-runoff-to-the-Baltic-Sea

www.wwf.se/om-oss/aret-som-gatt/arsoversikt-2018/baltic-farmer-of-the-year/

För frågor, kontakta:

Ottilia Thoreson, chef för WWFs regionala Östersjöprogram, mobil 0732 74 58 67, ottilia.thoreson@wwf.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se