Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 okt, 2019|Pressmaterial

De frusna viddernas sårbarhet i Arktis skildras i Årets Pandabok 2020

Författarna och fotograferna Fredrik Granath och Melissa Schäfer får idag ta emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2020 av kung Carl XVI Gustaf. De belönas för boken Bortom isbjörnens rike, årets bästa  naturskildring i ord och bild, enligt juryn. Boken ger en sällsynt inblick i isbjörnens frusna värld och skildrar hur snabbt den riskerar att smälta bort.

Vi fram emot att tillsammans med Vrldsnaturfonden sprida bokens viktiga budskap till hela Sverige sger Melissa Schfer och Fredrik GranathDet unika landskapet har förändrats till följd av den globala uppvärmningen. Foto: Melissa Schäfer

I boken får vi på nära håll följa med i den istäckta vildmarken som är isbjörnarnas hem. Det är en storslagen skildring av hur oroväckande snabbt det unika landskapet har förändrats till följd av den globala uppvärmningen. Isbjörnens centrala roll i Arktis ekosystem är uppenbar, men vi får också lära känna dessa magnifika rovdjur på individnivå.

Fredrik Granath och Melissa Schäfer har genom fältexpeditioner under flera månader samlat in material och blivit en del av de till synes orörda vidderna. Författarnas stora kärlek för Arktis, isbjörnar och engagemanget mot klimatförändringarna går som en röd tråd genom hela boken.

– Vi är oerhört stolta och glada över detta fina pris. Det är en stor ära och betyder mer än ord kan säga. Åratals av hårt arbete ligger bakom. Nu ser vi fram emot att tillsammans med WWF sprida bokens viktiga budskap till hela Sverige. Men detta är inte vår bok, det är isbjörnens. Och från norr hör vi ett väldigt tydligt budskap. Det handlar om is, om liv och om framtiden för oss alla, säger Melissa och Fredrik.

Juryns motivering:

”Först ser vi de fantastiska bilderna. Det till synes monotona Arktis frusna vidder framträder i hisnande färgrik variation och skönhet. Men här finns också vår tids mest angelägna berättelse om hur det vi trodde var evigt försvinner. Med stilistisk elegans fångar författarna läsaren från första sidan och behåller greppet boken igenom. De berättar om sin stora kärlek till isbjörnar och öppnar samtidigt våra ögon för hur snabbt Nordpolens packisar smälter, hur en frusen kontinent löses upp i vatten. Bortom isbjörnens rike är en utsökt bild- och läsupplevelse och ett berörande, brinnande vittnesmål om en snabbt föränderlig värld.”

Kung Carl XVI Gustaf delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott i Solna den 11 oktober.

Fakta:

  • Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Upplagan ligger på cirka 15 000 exemplar.
  • Fredrik arbetar som producent och fotograf, samt med expeditioner och filminspelningar. Han är författare till boken ”Värld av is” som utgavs 2008 och har blivit översatt till nio språk. Melissa Schäfer är fotograf och uppvuxen i Hamburg. ”Bortom isbjörnens rike” är författarnas första gemensamma bok och är utgiven hos Bonnier Fakta.

För frågor, kontakta:
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon 08-546 575 00

Årets Pandabokpristagare:

Fredrik Granath, fotograf och författare, Stockholm, 070- 78 11 787, e-post: fredgranath@me.com

Melissa Schäfer, fotograf och författare, Stockholm,  070- 218 01 01, e-post: melissa@themotherbear.com

Mediakontakt Bonnier Fakta: Charlotta Larsson, 073-374 6294

Se fler av Melissa Schäfers bilder nedan och ladda ned pressbilderna på www.bonnierfakta.se

[playlist order="DESC" type="video" ids="48894"]
SÅ FÅR JAG BOKEN

När du blir WWF Vän eller förnyar ditt stödjande medlemskap kan du välja boken som medlemsförmån. Pris för bokmedlemskap under ett år är 590 kronor. Erbjudande sänds ut till WWF Vänner under hösten 2019.

VILL DU VETA MER:
Kontakta givarservice via givarservice@wwf.se eller 08 – 624 74 14.
Observera att boken tidigast kan levereras i november 2019.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se