Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|30 aug, 2013|Pressmaterial

De mest skyddsvärda naturområdena i Sverige är utsedda

Under sommaren har allmänheten haft chansen att föreslå sina speciella favoritplatser i naturen. Nu har en jury utsett 21 vinnare – en i varje län – i WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor.  Platserna är naturområden som saknar eller behöver bättre skydd. 

Svenskarna har visat stort engagemang för svensk natur under sommaren och tipsat WWF om nästan tusen olika naturområden. WWF:s expertjury har valt ut en vinnare för varje län som offentliggörs idag. I sin bedömning har juryn bland annat utgått från ett områdes höga bevarandevärde och betydelse för naturupplevelser – och behovet av skydd. Sverige har en fantastisk natur – men många livsmiljöer och arter hotas.

– Vi behöver ett utökat naturskydd och vi måste också bättre ta hand om den natur vi skyddar. Det är avgörande för att säkra framtiden för människan och den biologiska mångfalden i en värld där vi människor påverkar allt mer, säger Håkan Wirtén.

Idag når Sverige varken upp till våra nationella eller internationella miljömål. Enligt de internationella målen vi antog i Nagoya ska minst 17 procent av våra land- och vattenområden och minst 10 procent av våra kust- och havsområden skyddas till år 2020. Endast cirka 13 procent av våra landområden och cirka 5 procent av våra havsområden är formellt skyddade. Bland 27 EU-länder ligger Sverige på plats 19 när det gäller hur stor landareal vi procentuellt sett har skyddat och på plats 18 för statens avsatta miljöbudget av BNP.

– Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén av skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu – dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

En undersökning från WWF, utförd av Cint med 1 000 svenska respondenter, visar att 95 procent tycker att det är mycket eller ganska viktigt att vi når upp till våra miljömål. 63 procent tycker precis som WWF att målet att skydda 17 procent av vår natur är för lågt. Hela 62 procent kan tänka sig att betala mer i skatt eller omfördela skattemedel för att skydda naturen och den biologiska mångfalden bättre.

Läs mer om Svenska Pärlor här: www.wwf.se/svenskaparlor

För mer information, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-654 515
Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02
Katarina Herou, tf pressekreterare WWF, 0702-825 125

Ladda ner pressbilder (en för varje vinnare) här: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1536708-pressbilder-svenska-prlor-2013

Läs mer om naturskydd här: www.naturvardsverket.se

Hela listan på de utsedda Svenska Pärlorna:

Blekinge, Mörrumsåns oskyddade delar

Dalarna, Vildmarksriket

Gotland, Ojnareskogen

Gävleborg, Grinduga fjärilsväg

Halland, Ugglarp

Jämtland, Gullhög- Tönningfloarna

Jönköping, Östra Vätterbranterna

Kalmar, Emån

Kronoberg, Odlingslandskapen vid Krokshult

Norrbotten, Rissajaure (Kerkevaggejaure)

Skåne, Djurrödsdalens dalgång

Stockholm, Råstasjön i Solna

Södermanland, Båven

Uppsala, Björns skärgård

Värmland, Glaskogen

Västerbotten, Vindelfjällen med vindelälven

Västernorrland, Mjällådalen

Västmanland, Svartådalen med fläcksjön

Västra Götaland, Bullaresjöarna/Enningdalsälven

Örebro, Lerbäcksmon

Östergötland, Eklandsskapet (Linköping, Åtvidaberg, Kinda)

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se