Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 sep, 2023|Pressmaterial

Dubbelfel i regeringens budget

Regeringen satsar stort på skattesänkningar för bensin och diesel samtidigt som budgeten till naturvård är för liten. WWF beklagar att regeringen återigen sänder en tydlig signal att man inte prioriterar miljöarbetet och inte heller att nå klimatmålen.

Budgetbild20233
WWF beklagar att regeringen i sin budget sänder en tydlig signal att man varken prioriterar att minska klimatutsläppen eller satsar tillräckligt på naturvården. Foto: Getty Images
Att satsa så mycket pengar på att sänka skatten på bensin och diesel skjuter klimatarbetet i sank. Regeringens politik innebär att Sveriges utsläpp kommer att öka kraftigt kommande år. Bra med satsningar på klimatklivet men det räcker inte på långa vägar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF. Han fortsätter: Efter förra årets slakt av naturvårdsbudgeten har regeringen ökat anslaget något. Men det räcker inte ens till att täcka de stora neddragningar som man tidigare gjort, och inte i närheten till att fylla behoven. Östersjösatsningen, som miljöministern presenterat, täcker inte alls det högre belopp som försvann förra året. Sammanlagt kostar de minskade bränsleskatterna staten 5,64 miljarder kronor, vilket innebär att regeringens enskilt största satsning inom miljö och klimat i höstbudgeten går åt till att öka klimatutsläppen. Regeringen avvecklar också stadsmiljöavtalen som är viktiga för en grön utveckling i våra städer och den skär ner på anslagen till klimatanpassning, vilket gör oss mer sårbara för extremväder. Detta sker samtidigt som FN:s generalsekreterare och klimatpanel menar att vi befinner oss i det kritiska årtiondet när utsläppen radikalt måste minska. Annars kan världen inte undvika katastrofala klimatförändringar, säger David Mjureke, klimatexpert WWF. Naturvårdsbudgeten slaktades förra året och regeringen ökar nu anslagen något – 500 miljoner kronor – men är fortfarande inte i närheten av budgeten för 2022, som inte heller var tillräcklig. Naturvårdsverket, regeringens egen expertmyndighet, anser att det behövs en ökning med 2,2 miljarder år 2024 under anslagen för skötsel och skydd av värdefull natur. Regeringen tillför också 50 miljoner till anslaget för insatser till skogsbruket. Men det räcker inte på långa vägar för att förhindra att exempelvis skyddsvärd skog avverkas.  Som det ser ut i dag har hoten mot skyddad skog ökat på grund av ökad inflation och högre avverkningstakt. Skogsägare riskerar att hamna i kläm när resurserna saknas. Enskilda skogsägare saknar idag stöd för att möta EU:s och marknadens förväntningar, men staten sviker genom att inte avsätta tillräckligt med resurser för inventering av naturvärden, rådgivning och tillförlitlig tillsyn, säger Linda Berglund, skogsexpert WWF. För frågor, kontakta: Gustaf Lind, kontakta press@wwf.se, tel  08-546 57 500 David Mjureke, david.mjureke@wwf.se tel 070-81 49 976 Linda Berglund, linda.berglund@wwf.se tel 073-2744288 Nina Schmieder, pressekreterare, 08-54657500

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 21/09/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se