Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 jan, 2014|Pressmaterial

Earth Hour 2014: Dags att ta tag i klimatvärstingarna

Lördag 29 mars inträffar Earth Hour, världens största miljömanifestation.                – WWF vill få politikerna att agera när det gäller klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Varannan svensk invånare har under flera års tid släckt sista lördagen i mars mellan 20:30-21:30 som en signal till beslutsfattarna att agera för klimatet. Men det händer för lite. – Det är hög tid att politikerna agerar kraftfullt. Vi behöver beslut som underlättar för samhället och invånarna att leva mer klimatsmart. Till exempel bör våra pensionspengar i AP-fonderna inte investeras i fossil energi utan i förnybart, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. – Nästa mandatperiod i svensk politik sammanfaller med avgörande beslut för världen att kunna stanna under två graders global uppvärmning och undvika ödesdigra klimatkastrofer. Alla politiska partier måste ha ambitiösa klimatprogram som styr om de flesta investeringar, så att vi kan lösa problemen i stället för att låsa fast oss, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF. Earth Hour-budskapen i år handlar om att politiker, städer och företag måste göra det enklare för människor att resa och äta klimatsmart.  För det krävs fler goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ som bland annat leder till halverad köttkonsumtion. WWF vill också få politikerna att satsa på förnybar energi och energieffektivisering. Ett annat krav är att AP-fonderna slutar placera våra pensionspengar i olja, kol och gas och investerar mer i förnybar energi. Under våren driver WWF också stadsutmaningen Earth Hour City Challenge där tre svenska finalister – Stockholm, Eskilstuna och Växjö – tävlar om titeln årets bästa svenska klimatstad. Den 12 mars avgörs vem som vinner i Sverige. WWF uppmuntrar människor i hela landet att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser på www.welovecities.org. Besökarna uppmanas att rösta på sina favoriter bland de 33 globala finaliststäderna, lägga ut bilder och filmer och lämna förslag på hur städerna kan bli mer hållbara. Gå in och rösta på din kandidat på sajten We love Cities – welovecities.org Pressbild: Ett av årets Earth Hour-budskap är att skära ner på köttkonsumtionen. Foto: Shutterstock / WWF. http://www.wwf.se/source.php?id=1550530 Fler pressbilder kan laddas ned här: http://www.wwf.se/source.php?id=1550530 Läs mer på: www.wwf.se/ehcc , www.wwf.se/earthhour För mer information, kontakta: Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, WWF, 070-39 39 030 Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91 Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 23/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se