Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 jan, 2015|Pressmaterial

Earth hour 2015: Det är i städerna slaget om klimatet avgörs

Lördagen den 28 mars mellan klockan 20.30 och 21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Målet är att engagera många människor för att ge en signal till politikerna att fatta kraftfulla beslut i klimatfrågan. Förra året deltog nästan hälften av Sveriges befolkning genom att släcka ljuset eller börja med mer klimatsmarta vanor.

Under 2015 måste världens länder ta avgörande steg mot ett nytt globalt klimatavtal. Vi behöver driva på omställningen mot mer hållbar konsumtion och 100 procent förnybar energi. Hur vi lever påverkar både andra länder och vår framtida planet. Alla vi som släcker under Earth Hour och visar vårt engagemang i klimatfrågan vill se en verklig förändring, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Earth Hour arrangeras för nionde gången globalt och i Sverige lägger WWF ett särskilt fokus på hållbara städer, kopplat till en global stadsutmaning och kampanjen ”We love cities”. Städerna står för 70 procent av de globala koldioxid­utsläppen, men där finns också stora möjligheter att utveckla lösningar för ett mer klimatsmart liv. Stadsbor är beroende av naturens ekosystem­tjänster och många jobb är beroende av hållbar konsumtion i städerna.

– Klimatfrågan har ett oerhört viktigt år framför sig. På FNs klimatmöte i Paris har världens ledare en unik chans att få till ett internationellt ramverk för att få jorden att stanna under två graders uppvärmning, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Klimatmanifestationen engagerar och berör uppemot en miljard människor runt om i världen. I Sverige deltog förra året varannan invånare, över 80 procent av kommunerna, 85 000 skolelever och drygt 800 företag, organisationer och trossamfund i Earth Hour, vilket gör den till världens i särklass största klimatmanifestation. Tillsammans släcker vi sista lördagen i mars – som en symbolisk handling och signal till beslutsfattare att agera för klimatet.

WWF uppmanar städer, myndigheter, företag och finansaktörer att ta ledarrollen och göra skillnad – bland annat genom att investera offensivt i klimatsmarta och innovativa lösningar för boende, mat, transporter och energi. Lösningar som kan spridas och bli exportsuccéer till andra länder och städer.

Parallellt med Earth Hour driver WWF den internationella stadsutmaningen Earth Hour City Challenge där tre svenska finalister – Göteborg, Eskilstuna och Västerås – tävlar om titeln årets svenska klimatstad. Den 17 mars avgörs vem som vinner i Sverige och den globala vinnaren utses i april.

WWF uppmuntrar människor att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser på www.welovecities.org. Besökarna kan rösta på sina favoriter bland de 44 globala finaliststäderna, lägga ut bilder och filmer samt lämna förslag på hur städerna kan bli mer hållbara.

Läs mer på: www.wwf.se/ehcc och www.wwf.se/earthhour

För frågor, kontakta:
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, WWF, 070-39 39 030
Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se