Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 mar, 2016|Pressmaterial

Earth Hour slog nytt globalt rekord

Nära en miljard människor världen över skickade igår en kraftfull signal till världens ledare att de ska agera för klimatet, när världen släckte igår på Earth Hour, världens största miljömanifestation, som åter slog ett nytt globalt rekord med 178 deltagande länder (172 länder 2015). Engagemanget är fortsatt stort i Sverige där 84 procent av Sveriges kommuner deltog i år.

– WWFs årliga SIFO-mätning brukar visa att ungefär halva svenska befolkningen deltar i Earth Hour. Syftet med Earth Hour är att skicka en signal till politikerna och att få dem att agera i klimatfrågan och inspirera människor att införa nya klimatsmarta vanor sin vardag, säger Mariann Eriksson, kampanjansvarig Earth Hour, Världsnaturfonden WWF

Släckmomentet är inget som varken kan eller bör mätas i de svenska elnäten, eftersom nedsläckning av belysning i form av lågenergilampor inte gör någon stor skillnad, då de utgör en sådan liten del av den totala effekten. Exempelvis ger Sveriges pappersbruk, gruvor och järnvägar med tågtrafik ett betydligt större effektuttag.

I Sverige deltog över 80 procent av Sveriges kommuner i årets Earth Hour, med en bred variation av olika klimataktiviteter samtidigt som hundratals skolor hade inslag av klimatfrågan i sin undervisning.

– Det fantastiska med Earth Hour är att man genom en enkel symbolhandling lyckas förena världen över kultur- och språkgränser, och samtidigt når så tydliga resultat bortom timmen. Förra året blev halva Sveriges befolkning inspirerade att införa nya klimatsmarta handlingar i sin vardag, enligt vår SIFO-mätning, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, WWF.

Temat på årets Earth Hour handlade om hur vi ska uppnå en 100 procent fossilfri värld. Läs WWFs inlägg i debatten här: http://www.svt.se/opinion/lofven-och-kinberg-batra-vi-har-losningarna

Earth Hour handlar också om att vi i den rikare delen av världen har en hög påverkan på klimatet genom vår livsstil, medan det är den fattigare delen av världen i syd som drabbas värst av konsekvenserna. Läs mer om detta här: http://www.etc.se/debatt/tillsammans-ar-det-mojligt-att-skapa-en-mer-rattvis-varld

För mer information om årets Earth Hour:

Globalt: www.earthhour.org. I Sverige: www.wwf.se/earthhour.

För mer information, kontakta:

Mariann Eriksson, kampanjansvarig Earth Hour, WWF, 070-6873331, mariann.eriksson@wwf.se

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, WWF, 070-39 39 030, barbara.evaeus@wwf.se

Anna Almberg, presskontakt, WWF, 0709-816782, anna.almberg@wwf.se

WWF är en av världens största och mest respekterade naturvårdsorganisationer med över 5 miljoner supportrar och ett globalt nätverk i över 100 länder. WWF s uppdrag är att stoppa förstörelsen av jordens naturliga miljö och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att bevara världens biologiska mångfald, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt och arbeta för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
www.wwf.seDela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se