Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 dec, 2019|Pressmaterial

Efter FN-mötet i Madrid: Fler stora utsläppare bör följa EUs ökade klimatambitioner

Idag avslutades det två veckor långa klimatmötet i Madrid. De deltagande länderna lyckades tyvärr inte enas om den språngbräda som klimatarbetet hade behövt. WWF är besvikna och vill se ökade klimatambitioner från fler stora utsläppsländer nästa år.  

- Under förhandlingarna i Madrid bromsade många av de stora utsläppsländerna processen när resten av världens länder ville gå framåt och snabbare minska klimatutsläppen. EU, däribland Sverige, ville agera snabbare och i linje med vad vetenskapen säger, säger Världsnaturfonden WWFs klimatexpert Ola Hansén.

- Länderna på klimatförhandlingarna kunde tyvärr inte enas om den språngbräda som hade behövts inför nästa år när alla länders klimatåtaganden under Parisavtalet ska uppdateras. Vetenskapen är tydlig med att vi behöver nya åtaganden som är mycket mer ambitiösa; nuvarande åtaganden väntas leda till över tre graders uppvärmning, säger Ola Hansén.

Många av de deltagande länderna upplevdes sätta sina egna nationers intressen före i klimatförhandlingarna.

- Den slogan man tagit fram för klimatmötet i Madrid var ”dags att agera”. Men när förhandlingarna avslutades idag var det tydligt att många av de stora utsläppsländerna som USA, Kina, Indien, Japan, Brasilien och Saudiarabien INTE agerade enligt detta eller utifrån vad vetenskapen kräver. EU var den enda stora utsläpparen som var tydlig med att man avser öka sitt åtagande under nästa år, säger Ola Hansén.

- Vi är givetvis oerhört besvikna över att man inte har kunnat komma längre. Nu blir det viktigt att få till fler möten på politisk toppnivå nästa år. Fler stora utsläppare bör också göra som EU och öka ambitionerna i sina åtaganden för att minska utsläppen, avslutar Ola Hansén.

För frågor, kontakta Ola Hansén, klimatexpert på WWF, 070-280 80 33 ola.hansen@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se