Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 apr, 2015|Pressmaterial

EU ger Thailand gult kort för illegalt fiske

EU- kommissionen ger nu Thailand gult kort och en varning om handelsförbud på grund av olagligt fiske, brott mot mänskliga rättigheter och internationell fiskelagstiftning. WWF och andra miljöorganisationer stödjer EUs beslut. 

Efter flera månader av bilaterala diskussioner med Thailand har åtgärderna mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU) inte varit tillräckligt kraftfulla. Thailand anklagas även för att bryta mot internationell fiskelagstiftning och mänskliga rättigheter.

Karmenu Vella, EU-kommissionär med ansvar för miljö-, fiske- och havsfrågor, understryker att kontroll, spårbarhet och märkning bidrar till ett mer hållbart fiske globalt.

– En varning med ett så kallat gult kort har visat sig vara effektivt för att få länder att bekämpa olagligt fiske. Kommissionär Vella har uppvisat ett starkt globalt ledarskap genom att tillämpa EUs nya tuffa reglering mot illegalt fiske och har satt press på en av världens största fiskenationer, säger Håkan Wirtén generalsekreterare på Världsnaturfornden WWF.

Nu har Thailand en tidsbegränsad möjlighet att under de kommande månaderna införa effektiva och slagkraftiga åtgärder. För att slippa importförbud av vildfångad fisk måste Thailand vidta kraftfulla åtgärder och tydligt samarbeta med EU-kommissionen.

Thailand är världens näst största producent av konserverad tonfisk. Mellan 2011 och 2013 importerade EU fiskprodukter till ett värde av cirka 1,8 miljoner kronor och Sverige är en av importörerna. De fem största importländerna i EU är Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna (Eurostat). Sverige importerar via Thailand direkt eller indirekt via andra länder.

WWF ställer sig tillsammans med Environmental Justice Foundation (EJF), Oceana och The Pew Charitable Trusts bakom EU-kommissionens sanktionsvarning gentemot Thailand.

– Den thailändska myndighetenskontrollen och övervakningen av landets fiskefartyg är otillräcklig. Det resulterar i illegala aktiviteter som förstöra marina ekosystem och minskar fiskbestånden. Många av arbetarna på fiskebåtarna lever ofta under oacceptabla och slavliknande förhållanden, där de förnekas sina mänskliga och sociala rättigheter, säger Inger Näslund expert fiskefrågor på WWF.

Kommissionen har samtidigt beslutat att lyfta hotet om sanktioner mot Sydkorea och Filippinerna. Detta är andra gången kommissionen återkallar ett gult kort och det kan ses som ett bevis på att varningsmetoden verkar som ett incitament för länder att införa åtgärder mot olagligt fiske. Båda länderna har tidigare varit gullistade, Sydkorea i november 2013 och Filippinerna i juni 2014.

Fiji, Panama, Togo och Vanuatu tilldelades gult kort år 2012 och 2014 fick Belize handelsförbud. Till följd av det ligger nu de fem länderna i bräschen och banar vägen för den regionala kampen mot olagligt fiske.

För frågor:
Inger Näslund, expert fiskefrågor på WWF, 070 - 105 30 57
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 0706 - 29 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se