Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 nov, 2015|Pressmaterial

Finska jordbrukare vinner WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award 2015

Det finska paret Markus Eerola och Minna Sakki-Eerola tar idag emot priset WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award vid en ceremoni i Stralsund, Tyskland. På sin ekologiska bondgård Knehtilä har de genom innovativa metoder lyckats skapa en optimal jordmån som håller kvar näringsämnen.

– Det här ger oss kraft att att fortsätta vårt eget arbete och att dela våra metoder med andra. Samarbete och en positiv inställning är viktigt för att uppnå ett mer hållbart jordbruk. Miljövänlig odling är också en styrka för oss i marknadsföringen av våra produkter, säger Markus Eerola.

Markus och Minna Sakki-Eerola har länge varit intresserade av hållbara metoder för att bruka jorden, till exempel när det gäller att skapa en optimal jordstruktur. De odlar många olika grödor, med gräsmarker och buffertzoner som motverkar erosion och håller kvar näringsämnen i jorden.

– Utmärkelsen ger oss möjlighet att visa upp och skapa medvetenhet kring de många goda initiativ som finns för att uppnå ett mer miljövänligt jordbruk kring Östersjön. Lantbrukare är del av lösningen och de som är bäst på att lära varandra om nya metoder, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Årets vinnare använder precisionsmetoder för alla aktiviteter på gården, som till exempel avancerad teknik för att analysera jorden och anpassa användningen av näringsämnen till olika förhållanden. Detta har inte bara lett till vinster för miljön, utan har även skapat ekonomiska vinster för gården.

– Den här typen av jordbruk håller landskapet levande och varierat. Vi behöver fler goda exempel som Knehtilä för att visa hur jordbruksproduktion kan utvecklas på ett hållbart sätt. Det ger mervärde för lantbrukaren, samhället och miljön, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert, Världsnaturfonden WWF.

Tidigare i år utsågs lokala vinnare i de nio Östersjöländerna. I Sverige vann Hubert Gelin på Hedsta gård i Östergötland för sitt arbete med att minska läckaget av fosfor, läs mer: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1596566-jordbrukare-frn-stergtland-utsedd-till-rets-svenska-stersjbonde.

Juryns motivering

Markus Eerola och Minna Sakki-Eerola får Baltic Sea Farmer of the Year Award 2015 för sitt ledarskap när det gäller att implementera precisa och innovativa tekniker på sin ekologiska gård Knehtilä, vilket har resulterat i en optimal jordmån och minskat näringsläckage. Genom att alltid ta hänsyn till miljön har de även skapat goda vinster för gården, som därmed utgör en värdig modell för andra lantbrukare att lära ifrån. Dessutom var juryn imponerad av parets vilja att sprida information om hållbart jordbruk, och deras enastående engagemang i många nationella och internationella miljövänliga jordbruksprojekt. Markus Eerola och Minna Sakki-Eerola är redan ambassadörer för miljömedvetet jordbruk, och juryn är säker på att de kommer att fortsätta dela med sig av sin kunskap och inspirera andra lantbrukare i Östersjöregionen.

Om WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award

WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award lanserades 2009 av WWF i samarbete med jordbruksorganisationer runt Östersjön. Tävlingen vill inspirera lantbrukare i hela Östersjöregionen att aktivt delta i arbetet mot övergödningen av Östersjön, som är ett av världens mest övergödda hav. Syftet är att lyfta fram bästa praxis för ett Östersjövänligt jordbruk och att belöna och stödja lantbrukare som använder innovativa metoder för att minska näringsläckaget från sina gårdar. Den regionala vinnaren belönas med 10 000 euro, de övriga åtta nationella vinnarna med 1 000 euro var.
Priset delades ut vid en ceremoni på den internationella Östersjökonferensen A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea, på Ozeanum i Stralsund, Tyskland,

För frågor:

Elin Dunås, presskontakt, Världsnaturfonden WWF, elin.dunas@wwf.se, 070 – 776 27 86
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 070 – 565 45 15
Lennart Gladh, övergödningsexpert WWF, lennart.gladh@wwf.se, 070 – 221 03 67
Ottilia Thoreson, koordinator, WWF Baltic Ecoregion Programme, ottilia.thoreson@wwf.se,
073 – 27 45 867

För kontakt med vinnarna i Finland:

Joonas Fritze, Communication Officer, WWF Finland, joonas.fritze@wwf.fi, +358408408500
Elina Erkkilä, Conservation Officer, WWF Finland, elina.erkkila@wwf.fi, +358505224540

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se