Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 okt, 2023|Pressmaterial

Fiskekvoterna en katastrof för Östersjön

EUs fiskeministrar beslutade idag att cirka 95 000 ton strömming ska få fiskas i centrala Östersjön och Bottenviken nästa år. Det är en kraftig minskning jämfört med i år, men betydligt högre än EU- kommissionens förslag. WWF är mycket kritiska.

Strömming
Beslutet försämrar läget för sill-och strömmingsbestånden i Bottniska viken och egentliga Östersjön. Foto: WWF

–  Till WWFs och Östersjöns stora besvikelse så kommer dagens beslut från fiskeministrarna att försämra läget ännu mer för sill-och strömmingsbestånden i Bottniska viken och egentliga Östersjön. Beslutet strider direkt mot EUs fiskerilagstiftning och äventyrar ett redan stressat ekosystem och ett framtida fiske, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

– Ett fiskeuttag på den här nivån försämrar det känsliga ekosystemet och dess fiskbestånd. Det är ett missat tillfälle att ge Östersjön möjlighet till återhämtning, säger Inger Melander, expert fiske och marknad på WWF. 

EU-kommissionen föreslog i augusti i år att det riktade fisket på strömming i Bottniska viken och egentliga Östersjön skulle stängas.

– Det ligger helt i linje med den fleråriga förvaltningsplan som reglerar fisket i Östersjön och som alla EU-medlemsstater och Europaparlamentet enades om 2016. När allt fler av Östersjöns fiskbestånd visar en nedåtgående trend ökar risken för en ekosystemkollaps.

Efter fiskeförhandlingarna i Luxemburg står det klart att det endast blir förbud i västra Östersjön. I centrala Östersjön sänks i stället den maximalt tillåtna fångsten med 43 procent, vilket innebär att drygt 40 000 respektive ton får fångas. För strömming i Bottniska viken blir kvoten 55 000 ton, en minskning med 31 procent jämfört med i år. Även om man skulle införa ett års fiskestopp år 2024 så räcker inte det.   

– Det kommer att krävas åtgärder flera år i rad för att strömmingsbestånden ska återhämta sig, säger Inger Melander. Enligt ICES så räcker det inte med bara ett tillfälligt fiskestopp för att bestånden ska nå upp över satta biologiska gränsvärden. 

För frågor, kontakta:

Inger Melander, expert fiske och marknad WWF, 0735-18 24 18

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 24/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se