Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 feb, 2015|Pressmaterial

Fiskguiden 2015: Grönt ljus för miljömärkta tropiska räkor – men fortsatt rött för västkusträkan

Nytt i årets upplaga av WWFs fiskguide är att ASC-certifierade tropiska jätteräkor för första gången får grönt ljus liksom MSC-märkta havskräftor från Kattegatt och Skagerrak. Den omdebatterade nordhavsräkan behåller tyvärr sitt röda ljus, förutom i Barents hav. Årets fiskguide omfattar ett 50-tal fiskarter, där cirka hälften har grönt ljus. Nytt är också att Fiskguiden nu kan laddas ner som app i mobilen.

Det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka. Men fortsatt dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen gör att västkusträkan behåller sitt röda ljus. WWF har upprepade gånger under 2013 och 2014 tryckt på ansvariga myndigheter, men åtgärderna har inte varit tillräckligt effektiva eller gett önskat resultat.

– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs en skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

I samband med att nordhavsräkan fick rött ljus förra året har intresset ökat för MSC-märkta räkor. Idag finns 70 procent fler MSC-märkta räkprodukter på svensk marknad jämfört med för ett år sedan.

Efter många år av bojkott mot jätteräkor gör nu ASC-certifierade tropiska räkor entré på den svenska marknaden, bland annat från Vietnam. Certifieringen innebär mindre antibiotika, kemikalier och krav på effektivare reningssystem. Hänsyn måste tas till vilda arter och naturmiljöer som mangrove och samråd ske med byalag och lokalbefolkningar.

– En ansvarsfull ASC-certifiering är ett sätt att styra marknaden i mer hållbar riktning. Svenska konsumenter har hög medvetenhet och kan driva på en positiv förändring genom att stödja nya lösningar. Målet är att kunna välja fisk och skaldjur som kan spåras från odling till tallrik, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

ASC-certifierad lax, som har grönt ljus, finns nu i större kvantiteter på marknaden. Konventionellt odlad norsk lax har fortfarande gult ljus och den sydamerikanska har rött ljus. Generellt gäller att miljöcertifierade fiskar ligger på grönt ljus.

Torsk från Östersjön som är MSC-certifierad har fortsatt grönt ljus, medan torsk från östra Östersjön utan certifiering hamnar på gult ljus. Många torskar är små och magra och växer inte som de borde.

För första gången får nu både tioarmade och åttaarmade bläckfiskarter grönt ljus i Fiskguiden. 

Fakta: WWFs konsumentguide Fiskguiden 2015 ges nu ut för nionde gången sedan starten 2002 – och är ett verktyg för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Fiskguiden har spridits i miljontals exemplar och finns nu också som app i mobilen. Den är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen av våra vatten.

WWFs långsiktiga mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln och rekommenderar konsumenter och inköpare att fråga efter produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller Krav.

Arterna bedöms utifrån beståndens status, förvaltningens hållbarhet och fiskemetodernas effekter på ekosystemet. Genom ett samarbetsavtal med Axfood vill WWF öka efterfrågan på hållbara fiskprodukter.

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, mobil 0705-65 45 15,
Inger Näslund, expert på fiskefrågor, WWF, 08-624 74 09, mobil 070-105 30 57,
Inger Melander, handläggare fiske och marknad, 08 - 546 57 539, mobil 072 - 56 11 740
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 08-624 74 03, mobil 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se