Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 okt, 2020|Pressmaterial

Floraväktarna, Våra barns klimat och Fältbiologerna utses till Årets miljöhjältar

Vinnarna av utmärkelsen Årets Miljöhjälte 2020 är tre organisationer som gör skillnad för naturen och miljön och inspirerar andra. Floraväktarna belönas för sitt envisa arbete att skydda  hotade kärlväxter. Organisationen Våra barns klimat tar hem klimatpriset och Fältbiologerna utses till Årets unga miljöhjälte. En digital prisceremoni sker fredag 23 oktober i närvaro av H.M. Konungen vid WWFs höstmöte.

Årets Miljöhjältar är (från vänster): Våra barns klimat (Frida Berry Eklund), Floraväktarna (Sofia Lund) och Fältbiologerna (Tove Lönneborg). Collagebild: WWF

– Ett varmt grattis till alla pristagare. Ni är viktiga förebilder i arbetet för att skydda naturen och skapa engagemang för både dagens och framtida generationer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Organisationen Floraväktarna får priset i kategorin biologisk mångfald som ”florans väktare”. Med beundransvärd uthållighet delar de med sig av kunskaper och entusiasm till både gammal som ung i hela vårt avlånga land. Resultatet rapporteras i Artportalen och kan sedan användas som till exempel underlag för rödlistan. ”Utan er – mindre flora och en fattigare svensk natur”, skriver juryn i sin motivering.

–Fantastiskt roligt att Floraväktarnas insats uppmärksammas på det här sättet. All cred till floraväktare och botaniska föreningar runt om i landet. De som år efter år besöker kända växtplatser för hotade växter och räknar plantor och letar efter nya växtplatser för arter som är dåligt kända. Priset är en välbehövlig boost i det tuffa och ibland motiga arbetet med att bevara biologisk mångfald, säger Sofia Lund som är nationell samordnare för Floraväkteriet.

Året Miljöhjälte i kategorin klimat är Våra barns klimat (före detta Föräldravrålet), en ideell organisation som engagerar föräldrar och andra vuxna för att vända frustration och oro i klimatfrågan till engagemang. Med outtröttligt driv och kraft kämpar de för att skapa en hållbar värld till våra barn och barnbarn, skriver juryn bland annat.

–Vi är oerhört stolta och glada över priset Årets miljöhjälte. Det ger oss extra kraft att fortsätta arbeta för en politik som tar klimatmålen på allvar – för våra barns skull. Det känns extra roligt att uppmärksammas, eftersom organisationen drivs nästan helt ideellt av 25 föräldrar med superkrafter, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat.

Vinnare i kategorin Årets unga miljöhjälte är Fältbiologerna, Naturskyddsföreningens ungdomsorganisation. De belönas för sitt arbete att få barn och ungdomar mellan 6-25 år att agera för en hållbar planet. Senaste året har Fältbiologerna bland annat drivit kampanjen ”Skogen som tog slut” och kämpat mot planerna på utbyggnaden av raffinaderiet Preem i Lysekil. ”Ni behövs, ni är starka, ni är vår framtid”, säger juryn i sin motivering.

–Vi är stolta och glada att motta priset som går till alla oss unga som kämpar för livet. Vi växer upp i en tid av skenande klimatkris och artdöd. Därför tar vi kampen – från hemmaskogens hotade dofttickor till Europas enorma kolgruvor. När barn och unga engagerar sig kan vi förändra världen, säger Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna.

Juryns motivering till pristagarna:

Floraväktarna: ”Florans Väktare – så som det namnet säger är Floraväktarna naturens egna förkämpar. Med beundransvärd uthållighet delar de sakkunnigt med sig av kunskaper och entusiasm till både gammal som ung i hela vårt avlånga land. Utan er - mindre flora och en fattigare svensk natur”.

Våra barns klimat (f.d. Föräldravrålet): ”Vi lånar endast denna planet av våra barn. Det har Våra barns klimat tagit fasta på. Med outtröttligt driv och kraft kämpar de för att skapa bättre förutsättningar för kommande generationer och att få denna generation att agera för det allra viktigaste vi har: en hållbar värld till våra barn och barnbarn".

Fältbiologerna: ”Med outtröttlig kraft sedan mer än ett halvt sekel tillbaka ger Fältbiologerna ungdomar kraft och styrka att göra det som många vuxna inte klarar; att skapa förutsättningar, mod och verktyg att agera för en hållbar planet för kommande generationer. Vi säger – ni behövs, ni är starka, ni är vår framtid”!

FAKTA:  Årets Miljöhjälte instiftades 2010 och uppmärksammar personer eller organisationer som haft mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra skillnad för miljön och varit ett föredöme och inspiration för andra. Insatsen ska huvudsakligen ha skett på frivillig basis utanför arbetstid.

Mer om pristagarna här: https://www.wwf.se/aktuellt/priser-utmarkelser/  

PRISTAGARE:                                                                                                                  Våra barns klimat, talesperson Frida Berry Eklund, frida@varabarnsklimat.se, 073-620 08 13

Floraväktarna, samordnare Sofia Lund, sofia.lund@svenskbotanik.se, 070-645 10 83

Fältbiologerna, ordförande Tove Lönneborg, tove.lonneborg@faltbiologerna.se, 076-007 36 89

Presskontakt: Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se