Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 okt, 2023|Pressmaterial

Forskaren Elin Röös prisas för sitt arbete om mat och klimat

Elin Röös, forskare på SLU i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor. Hon belönas för sitt arbete kring hållbara livsmedel och matens klimat-och miljöpåverkan. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm i närvaro av Kronprinsessan.

Elin Röös Pristagare
Forskaren Elin Röös vann Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Från vänster, Gustaf Lind generalsekreterare för WWF, Elin Röös, och Leif Johansson, ordförande i WWFs förtroende råd.

– Jag är glad och hedrad över priset. Det är väldigt roligt att min forskning kring maten uppmärksammas, eftersom den står för en stor del av mänsklighetens miljöpåverkan. Det är mycket bråttom och viktigt att vända de negativa trenderna, säger Elin Röös.

Elin Röös barndomsdröm var att bli bonde men hon började sin karriär som civilingenjör i it-branschen. Så småningom sadlade hon om och kom att bli en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Hon bedriver många olika forskningsprojekt som handlar om hur vi ska kunna föda en växande befolkning utan att förstöra planeten, är en flitigt anlitad föreläsare och har lätt att nå ut med sina budskap. Elin Röös forskar bland annat på styrmedel, hållbara kostmönster och hur råvaror kan produceras.

Juryns motivering lyder: ”Elin Röös tilldelas MCC-priset 2023 för hennes banbrytande forskning och starka engagemang att sprida kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan och för en hållbar användning av djur och natur.”

Fakta: Marie-Claire Cronstedts pris ska främja forskning och utbildning i Sverige inom ekologi, faunavård och hushållning med naturresurser. Priset delades första gången ut 2020 till professor emeritus Ingvar Ekesbo för engagemang i djurskyddsfrågor.

Marie-Claire Cronstedts Stiftelse: Bill Andreasson, ordförande MCC Stiftelse, 070 – 592 48 36, mccstiftelse@billandreasson.com, hemsida: http://mccstiftelse.se/

WWFs representant i priskommittén: Peter Westman, biträdande generalsekreterare, 076-837 80 59

Kontaktuppgifter till Elin Röös, pristagare: 018-671 866, elin.roos@slu.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 05/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se