Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 sep, 2015|Pressmaterial

Globalt nätverk bildat för stora parker i städer

Samtidigt som många städer runt om i världen satsar på att skapa stora parker ökar trycket på exploatering i takt med den starka urbaniseringen. Ett globalt nätverk har nu bildats för att driva frågorna om grönområden och parkernas betydelse i världens storstäder. 

Idag avslutas en världskonferens i Stockholm om stora parker, arrangerad av WWF och Förbundet för Ekoparken, med deltagare från 27 länder. Ett konkret resultat är att nytt globalt nätverk bildats inom ramen för World Urban Parks.

– Stora parker är en viktig konkurrensfaktor för våra livsmiljöer och möjligheter till rekreation, naturupplevelser, hälsa och friluftsliv. Det är Nationalstadsparken i Stockholm ett bra exempel på.  Samtidigt är den starka urbaniseringen ett påtagligt hot mot dagens parker och grönområden världen över, såväl i Stockholm som Teheran, säger Henrik Waldenström, som arbetar med gröna städer på Världsnaturfonden WWF, och en av initiativtagarna till nätverket.

– Städer har genom alla tider konkurrerat med varandra genom att skapa stora, vackra parker – och nya satsningar är på gång ibland annat Medellin i Colombia, Mexiko City, Köpenhamn, Leipzig och Beira i Mocambique, säger Richard Murray, Förbundet för Ekoparken.

Inte minst spelar parkerna och gröna ytor en allt större stor roll i kampen mot klimatförändringar genom att dämpa temperaturökningen och absorbera skyfall.

Fakta: Konferensen 2-4 september hölls på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med deltagare från 27 länder.

För frågor, kontakta:
Henrik Waldenström, samordnare WWFs arbete med gröna städer, WWF, 0705 – 36 73 14
Richard Murray, Förbundet för Ekoparken, 0768- 016897
Anna Steidle, World Urban Parks, +49 89 55 27 07 70

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se