Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 apr, 2021|Pressmaterial

Gustaf Lind ny generalsekreterare för WWF Sverige

Gustaf Lind, idag departementsråd på Utrikesdepartementet och bosatt i Solna, har utsetts till ny generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Han tillträder posten den 9 augusti.

Folkrättsjuristen Gustaf Lind har utsetts till ny generalsekreterare för WWF Sverige. Foto: Ola Jennersten.

Gustaf Lind, 51, är jurist och doktor i folkrätt med en lång karriär inom UD bakom sig. Han har jobbat internationellt med miljö- och klimatfrågor, bland annat som Arktisambassadör och ordförande i Arktiska rådets ämbetsmannakommitté. Han har varit chef för UDs enhet för folkrätt och mänskliga rättigheter samt jobbat som statssekreterare.

– Jag är mycket glad och ödmjuk över att bli ny generalsekreterare för WWF. I en tid präglad av både en art- och klimatkris vill jag göra WWFs röst ännu tydligare i Sverige och globalt. Jag ser fram emot att arbeta med de fantastiskt kompetenta medarbetarna i organisationen, säger Gustaf Lind i en kommentar.

Som en av världens ledande naturvårdsorganisationer med nästan 6 miljoner supportrar globalt och 195 000 i Sverige spelar WWF en nyckelroll för att bygga ett hållbart samhälle, där människor kan leva i harmoni med naturen. WWF jobbar bland annat för ett globalt avtal för biologisk mångfald som motsvarar Parisavtalet för klimatet. Utan friska ekosystem riskeras både framtiden och välfärden.

– Det är glädjande att vi har kunnat rekrytera Gustaf som ny generalsekreterare. Världen står inför stora utmaningar där WWF har en nyckelroll för att vända den negativa kurvan för arter och klimat. Genom sin breda erfarenhet av förhandlingsarbete och med sitt ledarskap kommer Gustaf att vara en stor tillgång. Hans erfarenheter inom folkrätten är ett värdefullt tillskott, säger Axel Wenblad, styrelseordförande för WWF Sverige.

Fakta/bakgrund: 

Gustaf Lind, föddes 1970 i Halmstad och växte upp i Täby och Uppsala. Sedan slutet av 1990-talet är han bosatt i Solna kommun. Favoritstället på fritiden är bland annat Stockholms skärgård.

Han är juris doktor i folkrätt och har bland annat arbetat på Utrikesdepartementets enhet för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt.

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Gustaf Lind, blivande generalsekretare för WWF (tillträder den 9 augusti), mobil 073-707 03 14

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se