Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 maj, 2017|Pressmaterial

Hårdare tag mot gruvor ger hopp för världsarvet  Selous

Tjuvjakt och exploatering från gruvor och oljeborrning hotar världsarvet Selous i Tanzania. Men efter en global granskningsrapport lovar nu landets regering att koncessioner ska dras tillbaka och inga fler gruvor öppnas. Världsnaturfonden WWF som just nu driver kampanjen ”Rädda Selous” ser löftet som en delseger. Men mycket arbete återstår.

–Om regeringen drar tillbaka gruvplanerna är det ett stort steg framåt som vi välkomnar. Men regeringen måste gå från ord till handling om världsarvet ska räddas, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Tanzanias uttalande om stopp för nya gruvor i Selous är en reaktion på en granskning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) till FN-organet Unesco. Exploateringen bryter mot reglerna för världsarven, menar rapporten. I januari i år fanns 48 aktiva gruvkoncessioner som omfattade sex procent av Selous yta.

Även om gruvorna stoppas finns fler orosmoln. I höst kan oljeborrning starta i Kilombero i västra delen av viltreservatet, nära en internationellt skyddad Ramsar-våtmark.

–Oljeborrning och storskalig exploatering hotar områdets fantastiska djurliv och ska inte finnas i Selous. Vi är också väldigt oroade över planer på en jättelik vattenkraftsdamm i Stiegler's Gorge i hjärtat av Selous. Den skulle allvarligt förändra landskapet och störa ekosystemet med alla vägar och maskiner, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

Fakta: WWF driver en kampanj till stöd för Selous och dess elefanter, bufflar, flodhästar och lejon. Området är under stark press från både tjuvjakt och industri-exploatering. 90 procent av elefanterna har försvunnit på 40 år och bara 50 spetsnoshörningar finns kvar. WWF stöttar med smarta plan, utrustning för parkvakterna, utbildar bybor och hjälper lokalbefolkningen att odla grödor som ger bättre avkastning.

Läs mer: http://wwf.panda.org/wwf_news/?300416/Threatened-Selous-one-step-closer-to-safety 

WWF-podd om Selous: http://www.wwf.se/wwf/1702011-lyssna-pa-poddserien-giganternas-land

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, 08-546 57500, press@wwf.se;

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se