Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|07 aug, 2017|Pressmaterial

Havets Hus och WWF släpper ut fridlyst haj i havet

Idag är det dags för årets hajsläpp. Tio småfläckiga rödhajar ska simma ut i havet efter att ha fötts och växt upp på Havets hus i Lysekil. De utsläppta hajarna, som står inför hot som bifångst i fiske, ska öka kunskapen om arten samtidigt som de förstärker den fridlysta stammen.  Bakom projektet står Havets Hus i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Bild: Småfläckig rödhaj (c)Havets Hus

- Hajsläppet är en viktig del i Havets Hus forskning och bevarandearbete för livet i havet. Under dagen får våra besökare veta mer om olika arter och deras betydelse, om vikten av den biologiska mångfalden och de hot som finns i havsmiljön, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.

Under femton års tid har Havets Hus släppt ut märkta småfläckiga rödhajar i havet, sedan ett par år tillbaka i samarbete med WWF. Totalt har ett sextiotal märkta hajar släppts ut, något som bidragit till att öka kunskapen om hajarnas genetik och levnadsmönster. Återfångst av märkt småfläckig rödhaj i Norge visar att dessa små hajar kan vandra långt.

I samband med hajsläppet uppmärksammas hajarnas situation i världen, och den småfläckiga rödhajen lyfts av WWF  i Sverige fram som en symbol för världens hajar.

- Hajar är viktiga för havens ekosystem då de är i toppen av näringskedjan. Men flera hajarter kan utrotas på grund av hårt fiske och långsam förökning. Positivt är att de utmaningar vi står inför med haven börjar tas på allvar, vi ser initiativ som FNs hållbarhetsmål och svenska regeringens satsning på en internationell havskonferens. Man har förstått att det är dags att agera för haven, säger Inger Näslund, expert hav och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Allmänheten är välkommen att besöka hajsläppet som sker i samband med Västerhavsveckan den 7 augusti kl 14.00 på kajen utanför Havets Hus i Lysekil.

Tips – hjälp till att skydda hajarna och havets resurser bättre:

  • Ät inte haj - Hajfenor anses vara en delikatess på många håll i världen och hajfenssoppa kan tyvärr serveras ibland även i Sverige. Ofta erbjuds de under andra namn än haj. För att minska risken att fisk som fångats på grund av dåliga fiskemetoder, ät miljömärkt fisk som KRAV, ASC eller MSC.
  • Stöd världens hajar - Många organisationer jobbar för hajarnas överlevnad och havens bevarande. Bland annat kan man bli marinfadder hos Världsnaturfonden WWF.
  • Bli en Citizen scientist – Hittar du en märkt småfläckig rödhaj - meddela Havets Hus numret på märket, hajens längd och var den hittades. Skicka också gärna ett foto på hajen. Andra hajar kan rapporteras till Artdatabankens artportal www.artportalen.se
  • Upplys andra – Genom att berätta för andra varför Havets Hus sätter ut hajar och om hajars situation i havet, är du med och bidrar till att kunskap sprids.

Högupplösta bilder finns här: 

Undervattensfilm från hajsläppet 2013 finns här: https://youtu.be/U6J32yzXyAU

Fakta om projektet och om småfläckig rödhaj

Idag är det helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten. Beståndet klassas numera som livskraftigt men kunskapen om arten är knapp. Sedan 2002 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar i syfte att stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Data från de hittills drygt sextio utsläppta hajarna har använts i forskningssyfte för att kartlägga genetik och rörelsemönster. Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge.  Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Fakta om världens hajar

Hajar är viktiga för havens ekosystem, bland annat som topprovdjur i näringskedjan. Idag riskerar många av världens hajarter att utrotas. Det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor, att de fastnar som bifångst vid fiske i kombination med deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen resulterar i att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång.

För mer information och kontakt:

  • Havets Hus: Helen Sköld, Akvariechef Havets Hus, 0523-668164, Helen.skold@havetshus.se
  • Världsnaturfonden WWF: Inger Näslund, 070-105 30 57, inger.naslund@wwf.se

Läs mer om:

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se