Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 apr, 2020|Pressmaterial

Helsingborg, Uppsala och Växjö tävlar om att bli Årets klimatstad 2020

Helsingborg, Uppsala och Växjö är svenska finalister i Världsnaturfonden WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. De tävlar nu om titeln Årets klimatstad 2020 – i maj utses den svenska vinnaren.

Helsingborg Uppsala VxjHelsingborg, Uppsala och Växjö är finalister till att bli Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning. Svenska vinnaren utses i mitten av maj. Foto: Tor Johnsson  (Uppsalabild) och Mats Samuelsson (Växjöbild)

– Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska få ekologiskt hållbara och klimatsmarta samhällen. Genom stadsutmaningen One Planet City Challenge vill WWF inspirera och stötta hållbara städer som bidrar till omställningen och levererar sin del av Parisavtalet. Genom att gå före spelar städerna en nyckelroll i klimatomställningen och deras åtgärder kan stärka de nationella åtagandena, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Programmet har funnits i Sverige sedan 2010 och blev en internationell stadsutmaning 2011. I år är det fler än någonsin som deltar. Över 250 städer från fler än 50 länder är med. Det är en fördubbling mot förra omgången, vilket visar på ett ökat intresse för klimatomställningen. Av dessa hundratals städer har nu 63 ambitiösa städer från olika delar av världen kvalificerat sig som finalister.

WWFs stadsutmaning är nu den största och längst pågående utmaningen i sitt slag. I år används ett nytt bedömningsverktyg som baseras på data från FN:s klimatpanel IPCC. Kommunernas klimatrapportering jämförs med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C och skapa en klimatsäker framtid. De städer som är med får också en analys med förslag på åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning som skyddar de egna invånarna. Till finalister kvalificerar sig de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

– Det finns ingen tid att spilla nu när den globala utsläppskurvan snabbt måste vända nedåt. Alla aktörer måste ta sitt ansvar och agera kraftfullt i sina roller. Svenska kommuner kan gå snabbt fram och visa upp internationellt intressanta modeller för lokal omställning. Det är viktigt att kommunerna jobbar både med att radikalt minska utsläppen inom kommunen och att ge människor förutsättningar att konsumera klimatsmart, säger Sabina Andrén, programsamordnare på Världsnaturfonden WWF.

I maj ska en svensk vinnare utses och firas vid en prisceremoni som i och med Corona-krisen blir digital. I höst kommer en global vinnare att utses. Förra omgången vann Uppsala titeln som Världens klimatstad.

FAKTA:

Några exempel på vad de nominerade finalisterna gör:
Helsingborg: Denna ambitiösa kommun ska nå netto-noll utsläpp 2035 och har redan halverat sina utsläpp sedan 1990. De senaste två åren har de bland annat sänkt klimatutsläppen från mat med 25 procent och minskat matsvinnet med 40 procent för de 20.000 matgäster som äter i de kommunala skolorna. De har också en ny 100 procent eldriven stombusslinje i staden (BRT).

Uppsala: Stadens mål är att bli fossilfri 2030 och klimatpositiv senast 2050. För att uppnå detta har kommunen samlat lokala aktörer till vad de kallar ”ett eget Parisavtal” – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta stadens mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till ’Årets cykelstad’.

Växjö: Redan 1996, och därmed som en av de första kommunerna i världen, satte Växjö mål om att bli fossilfria 2030. Klimatfrågan är central i kommunen, inte minst i dialoger om hållbarhetsprogrammet med politiker, kommunanställda, elever och invånare. Växjö satsar stort på energieffektiva byggnader både vid renovering av gamla hus och nybyggnationer. Dessutom bygger de mycket trähus och är du på besök kan du gå på Trä-safari.

Årets tretton svenska deltagande kommuner är: Falköping, Gislaved, Helsingborg, Karlskrona, Kristianstad, Markaryd, Sigtuna, Skövde, Uppsala, Upplands-Bro, Umeå, Växjö och Örebro.

Vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige:
Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016) och Uppsala (2018, även global vinnare).

Bakgrund:
WWFs One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående stadsutmaning. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 500 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Städerna rapporterar in sitt klimatarbete på den standardiserade internationella plattformen CDP. Städernas bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transporter, klimatanpassning och energisystem.

Deltar gör städer från bland annat följande länder:
Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Elfenbenskusten, Ecuador, Finland, Frankrike, Filippinerna, Guatemala, Island, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Norge, Palestina, Peru, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Turkiet, USA och Vietnam.

Fakta städer:
• Över 50 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för över 70 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp.
• Två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050. Här finns en stor potential att hitta klimatlösningar.

För mer information: se wwf.se/citychallenge

För frågor, kontakta:
Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer WWF, 070-34 05 137 sabina.andren@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se