Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 okt, 2022|Pressmaterial

”Hemma därute – handbok i naturnärhet” vinner utmärkelsen Årets pandabok 2023

Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författarna Åsa och Mats Ottosson i Sörmland för ”Hemma därute – handbok i naturnärhet” (Avium förlag). Det är en bok som inspirerar, inte bara till den första utfärden i naturen, utan även till en livsstil nära naturen. Tanken är att hjälpa människor ut i naturen för att de så småningom ska värna om den.

_DSC5450.jpg

– Jag kännerstolthet och glädje. Det är en utmärkelse som vi värderar väldigt högt, säger Åsa Ottosson, en av författarna, då hon beskriver vad priset betyder för henne. Medförfattaren Mats Ottosson fyller i:

– Och så gillar vi förstås att det vi vill berätta om når en ännu större läsekrets.

Utmärkelsen Årets pandabok har delats ut sedan 1972 av WWF och belönar årets bästa naturskildring i ord och bild. Årets pristagare har skrivit en tipsbok om att vistas i naturen och att leva nära den.

Med ”Hemma därute – handbok i naturnärhet” vill Åsa och Mats Ottosson både dela med sig av sitt intresse av att vara i naturen och samtidigt inspirera människor att ta steget och testa någonting nytt. I boken blandas personliga historier, fantastiska naturbilder med praktiska tips på saker att tänka på både innan man ger sig ut, och under tiden man är ute, i naturen.

– Vi hoppas nå fram med en oemotståndlig lust att gå ut, säger Mats.

– Och en känsla av att: det här verkar ju inte alls så svårt, fyller Åsa i.

”Inspiration”, ”instruktion” och ”de luxe” är författarnas egen beskrivning av boken.

I den inspirerande delen kan man bland annat läsa om hur Athena Johansson, nio år, berättar för sin mamma att hon ska bli fågelskådare. Två år senare, på hennes elfte födelsedag, önskade hon sig inga presenter, i stället ville hon att presentpengarna skulle skänkas till hennes hemmalokal: fågelsjön Tåkern fältstation. Kort därefter blev hon ringmärkningsassistent. Allt detta tillsammans med sin lite avvaktande och insektsrädda mamma.

Man kan också läsa om vad fördelarna och nackdelarna är med vindskydd, tält eller tarp när man ska sova ute. Eller när man kanske ska testa att sova under bar himmel.

Allt detta ackompanjeras med naturbilder från fotograferna Anna Ulmestrand, Ida Olsson, Fredrik Schlyter, Simon Carrington, Mikael Svensson, Roine Magnusson samt illustrationer från konstnären Mattias Käll.

Naturen betyder mycket för författarna som tidigare skrivit flera böcker där naturen står i centrum.

–Ett inre lugn och en känsla av sammanhang och härliga utsikter och upplevelser. Sällskap också! I naturen är man ju aldrig ensam, säger Åsa när hon beskriver vad naturen betyder för henne. Det är även en känsla som slår igenom när man läser handboken i naturnärhet.

Naturnärhet är det ord som Mats och Åsa använder för att beskriva just känslan att vara nära, och kanske ett med, naturen.

Juryns motivering:

Redan en bläddring bland de vackra bilderna hänför. Den stilistiskt utsökta läsningen väcker en lycklig lust att omedelbart snöra på sig vandringsskorna. De instruktiva manualerna är vännen som visar hur vi alla kan få rikare liv med matsäck, kikare och sovsäck - eller genom att bara vara i det vilda.

”Hemma därute” kommer att hjälpa många att upptäcka, och därmed också i förlängningen värna om naturen. Det gör Årets Pandabok till ett inte bara njutbart, utan också verkligt viktigt verk.

Fakta: Författarna

Åsa Ottosson är författare, journalist och naturhälsoinspiratör. Föreläser om naturens hälsoeffekter. Mats Ottosson är författare, journalist och programledare på Naturmorgon i P1. Artnörd som gillar att vandra.

Tillsammans har de skrivit en rad böcker om naturen. Nära fåglar, med bilder av Roine Magnusson, nominerades till Augustpriset 2017. Kor – en kärlekshistoria utsågs till Årets Pandabok 2012.

Fakta: WWF och Årets pandabok

Utmärkelsen Årets Pandabok instiftades 1972 och delas ut varje år under WWFs höstmöte.

Med fler än sex miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i mer än 100 länder. Verksamheten finansieras till största delen med gåvor från allmänheten.

Kontakt till årets pandapristagare:

Åsa Ottosson, asa@ottossonochottosson.se, 070 61 03 331

Mats Ottosson, mats@ottossonochottosson.se, 070 34 55 031

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se