Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|10 jun, 2014|Pressmaterial

Historisk överenskommelse om rovdjur i Europa

Idag den 10 juni undertecknar EUs miljökommissionär Janez Potočnik, Tony Long från WWF och flera andra europeiska företrädare för olika intressen en överenskommelse om hur rovdjurskonflikter bör lösas inom EU. 

– Den här plattformen är ett viktigt steg framåt för att lösa konflikter som kan uppstå kring rovdjur i Europa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Efter att ha varit kraftigt decimerade i Europa ökar nu antalet rovdjur i västra och norra Europa och börjar återta gamla marker. Det innebär också en positiv utveckling för andra arter. Samtidigt kan det uppstå konflikter. EU-kommissionen har därför initierat en dialog mellan olika intressegrupper för att skapa riktlinjer för hur eventuella framtida rovdjurskonflikter ska lösas. Tom Arnbom rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF har under två år deltagit i framtagandet av dokumentet och är på plats i Bryssel. – Rovdjurens återkomst är en framgångssaga, exempelvis finns det nu varg i Danmark. Det skapar dock konflikter på många håll och vi måste lösa dem i samförstånd, säger Tom Arnbom. Andra som undertecknar överenskommelsen (“Coexistence between People and Large Carnivores”) är europeiska jägarförbund, renskötare och djurhållare. I dokumentet förbinder sig organisationerna att Art- och habitatdirektivet ska vara den juridiska grunden och att förvaltningen ska vara vetenskapligt förankrad och tåla granskning samt att kulturella och socioekonomiska avväganden ska göras. För frågor, kontakta Tom Arnbom, rovdjursexpert WWF, på plats i Bryssel: 070-554 40 66 Katarina Herou, presskontakt WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 19/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se