Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|25 jun, 2024|Pressmaterial

I dag släpps rockor och hajar ut i Lysekil

Fyra knaggrockor och fyra småfläckiga rödhajar kommer under tisdagen att släppas ut i Lysekil. Släppet, som är ett gemensamt projekt av Havets Hus och Världsnaturfonden WWF, görs för att stärka de vilda bestånden och öka kunskapen om arterna. Havets hus har i över 20 år satt ut hajar i Gullmarsfjorden.

smaflackig-rodhaj-fo
Småfläckig rödhaj i Havets hus i Lysekil. Foto: Havets hus

–  Det är så mycket mer än ett kul event. Detta är i grunden ett stort forsknings-projekt som har givit oss insyn i hur dessa arter lever, fungerar, och inte minst hur de bäst bevaras, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.  
 
År 2022 placerade forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) sändare på de 30-talet småfläckiga rödhajar som sattes ut under den sommaren och hösten. Signalerna har därefter samlas in av mottagare i Gullmarsfjorden och längs Bohuskusten.   

– Tack vare sändarna har vi nu betydligt mer kunskap om hajarnas rörelser och vart de tar vägen efter att vi släpper ut dem. Det finns indikationer att så många som 80 procent lämnar utsläppsområdet och av dessa så kommer fler än hälften tillbaka. Fler hanar än honor verkar återvända, säger Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets Hus, och tillägger att av de som kunnat följas så är överlevnaden mycket god.  

Den haj som har rapporterat längst sträcka har simmat 16 mil på fem månader och den som simmat längst från utsläppsplatsen har upptäckts 4 mil bort. Anledningen till de stora variationerna är att hajen som simmat 16 mil simmade fram och tillbaka.   
– Med den här kunskapen kan vi på ett korrekt sätt argumentera för vikten av att skydda stora områden med bland annat utvidgade trålgränser. Om man inte vet hur de beter sig under vattnet, så blir all typ av försök till skydd godtyckligt och som en chansning, säger Martin Stjernstedt.  

Dessa kunskaper kan bli livsnödvändiga för flera arter framöver. Förutom att ge kunskap om dess beteenden visar forskningen även att det går att stötta en hotad art genom att föda upp den för att sedan släppa ut.   

– Detta är någonting som kan komma att bli livsnödvändigt framöver för många arter, till följd av överfiske och att allt fler livsmiljöer riskerar att försvinna, säger Inger Näslund.   

Hajarna, liksom andra större rovfiskar i havet, har en viktig funktion i ekosystemen då de håller en jämvikt med mindre arter. Det är av stor vikt för den biologiska mångfalden och därmed av yttersta vikt att populationen av småfläckig rödhaj ökar.   

De hajar som fötts upp på Havets Hus bidrar till att stärka det vilda beståndet, öka kunskapen om artens beteende genom att vi märker utsläppta hajar vilka tjänar som ambassadörer för hajarnas situation i världshaven och havets miljöstatus i allmänhet.   
 
I år finns dykare från vetenskapscentret Universeum i Göteborg på plats för att släppa ut fiskarna på kallare djup. Tidigare har hajarna släppts ut genom snorkling vid denna tid på året, men med allt varmare ytvatten fungerar det bättre med dykare i dag.   

 
För frågor, kontakta:  

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57, inger.naslund@wwf.se
Martin Stjernstedt, marinbiolog & pedagog, 079-0612295, martin.stjernstedt@havetshus.se
Maria Jämting, VD Havets Hus, 070-521 65 30, maria.jamting@havetshus.se   
Troy Enekvist, pressekreterare, 076-06 850 006, troy.enekvist@wwf.se   
 
Högupplösta bilder och filmer från släppet (uppdateras löpande under dagen):  https://www.mynewsdesk.com/se/havets_hus_i_lysekil_ab/images  

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 25/06/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se