Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 jul, 2021|Pressmaterial

Idag fick fridlysta hajar och rödlistade rockor simma ut i Gullmarsfjorden

I dag den 27 juli har Havets Hus och Världsnaturfonden WWF för första gången släppt ut två knaggrockor och återigen fem småfläckiga rödhajar i havet. Samtliga är födda och uppvuxna på Havets Hus. På grund av coronaviruset var evenemanget stängt för allmänheten – men släppet är filmat och visas på Havets Hus Youtubekanal.


Knaggrocka. Foto: Roger Jansson, Havets Hus
Knaggrockan är hotad i såväl svenska som europeiska vatten. Det är förbjudet att fånga och landa den i svenska vatten, men den fastnar lätt i trålfiskenäten på grund av sin storlek. Förändrade livsmiljöer eller brist på föda kan också bidra till minskningen. Knaggrockan har svårt att återhämta sig eftersom det tar många år innan den blir könsmogen och förökar sig. I januari 2016 föddes den första knaggrockan på Havets Hus. Det har blivit fler sedan dess och i dagsläget finns flera stora knaggrockor där som parar sig och lägger befruktade ägg.

–Ungarna har lärt oss hur vi ska föda upp dem, vilken mat de gillar och hur de vill ha det. Målet är att stärka knaggrockan som art i det fria genom att föda upp och släppa ut dem på samma sätt som vi gör med de småfläckiga rödhajarna. Premiären att släppa ut akvarieuppfödda knaggrockor i år är en milstolpe för Havets Hus, säger akvariechef Helen Sköld.

Småfläckig rödhaj är klassad som livskraftig, men den är fridlyst i Sverige, så det är förbjudet att fånga dem. Sedan 2003 har Havets Hus i Lysekil släppt ut 135 hajar i havet. De flesta som återfunnits har simmat utmed Bohuskusten och upp till norska vatten. Flera har gått in i kräftburar på större djup. En hade simmat nästan tjugo mil under de tio år den tillbringat i havet och blivit fjorton år gammal

Genom att föda upp och sätta ut märkta hajar och rockor i det fria är målet att öka kunskapen om deras beteende och vandringsmönster. Hittills har åtta av de utsläppta hajarna påträffats. Hajar och rockor är känsliga för störningar i miljön samtidigt som de är enormt viktiga för det marina ekosystemet. Allvarligt är att en tredjedel av världens broskfiskar, som hajar och rockor, är klassade som hotade på Internationella Naturvårdsunionens rödlista 2020.

Sedan 2015 har WWF gett stöd till Havets Hus bevarandeprojekt med att föda upp småfläckig rödhaj och starta uppfödning av knaggrocka. Skydd, bevarande och restaurering är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden och livskraftiga ekosystem.

–Småfläckig rödhaj är glädjande nog på en stabil nivå enligt Artdatabanken och vi vill se den utvecklingen även för knaggrockan i svenska vatten. Tyvärr hotas många arter fortfarande av ohållbara fiskemetoder, överfiske och annan exploatering. Både hajar, rockor och andra fiskarter behöver ökat skydd för att vi ska få tillbaka friska marina ekosystem med hög biologisk mångfald, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Havens ekosystem behöver hajar, eftersom de är topprovdjur i näringskedjan. Tyvärr hotas många av utrotning. Orsakerna är framförallt det stora okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid annat fiske. Deras långsamma livscykel med få ungar leder till att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. Även rockor drabbas av ohållbart fiske som bifångst eller för fenornas skull.

I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas och rockornas nedgång, då de fångas som bifångst. Det är förbjudet sedan 2009 att fiska haj och rocka i svenska vatten.

Läs mer på:

Video från släppet: Unikt rockasläpp och traditionsenligt hajsläpp - YouTube

Havets Hus hållbarhets- och bevarandearbete: https://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/

WWFs arbete: https://www.wwf.se

IUCNS rödlista – läget för hajar och rockor: https://www.iucnssg.org/news/archives/12-2020

 

Högupplösta bilder:

https://www.mynewsdesk.com/se/havets_hus_i_lysekil_ab/images
Kartan som visar de hajar som återfunnits:

https://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/hajslapp/

För frågor, kontakta:

Helen Sköld, akvariechef Havets hus, 0523-668164 eller 0767 - 22 24 03, helen.skold@havetshus.se

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070 -105 30 57, inger.naslund@wwf.se ,

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se