Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 maj, 2021|Pressmaterial

IKEA och WWF förlänger sitt samarbete – och satsar mer på biologisk mångfald

WWF och Inter IKEA Group har arbetat med hållbarhetsfrågor i ett partnerskap i nästan 20 år. Nu förnyar parterna samarbetsavtalet till år 2025. Stort fokus ligger på att skydda och återställa natur och jobba för att värdekedjan ska bli klimatpositiv.

–2030 är året då vi måste vända förlusten av natur och skapa en säker och hälsosam framtid för människor och planeten. Vi är stolta över att fortsätta vårt partnerskap med IKEA, för att utveckla hållbara affärsmetoder och påverka intressenter, företag och beslutsfattare, säger Marco Lambertini, generalsekreterare för WWF International.

– Genom att samarbeta med näringslivet och företag som IKEA kan vi påverka hela branscher mot ökad hållbarhet. Det finns ett akut behov att skydda biologisk mångfald samt stoppa avskogningen och förlusten av naturliga livsmiljöer, säger Erika Sundell, ansvarig för Näringsliv & Finans på WWF Sverige.

Just nu förlorar vi natur snabbare än tidigare i människans historia. Enligt WWFs Living Planet Report 2020 minskade populationerna av vilda ryggradsdjur – som däggdjur, fåglar, amfibier, reptiler och fisk – med hela 68 procent mellan 1970 och 2016. Ändå är naturen helt avgörande för oss. Ekosystemen på vår planet beräknas skapa tjänster till ett värde minst 125 biljoner (miljoner miljoner) US-dollar årligen.

IKEA och Världsnaturfonden WWF har samarbetat kring miljö-, skogs-, klimat- och hållbarhetsfrågor sedan 2002, bland annat mot illegal skogsavverkning och för att främja ansvarsfullt skogsbruk. Parterna samarbetar också för att minska användningen av vatten och bidra till en mer hållbar textilindustri. Samarbetsprojekt pågår just nu i 17 länder.

Exempel på resultat av WWF-IKEA-samarbetet:
·  Stärkt skogspolitik, bättre skogsförvaltningsmetoder samt 36 miljoner hektar FSC-certifierade skogar bidrar till en mer hållbar träproduktion i Europa och Asien.

·  Kartläggning av nästan alla gammelskogar i Karpaterna i Bulgarien, Rumänien, Slovakien, Ukraina och Ryssland för att säkerställa skyddet av gammelskog och intakta skogslandskap.

·  10 000 kvinnor i Pakistan har fått utbildning och kunnat satsa på alternativa inkomstmöjligheter som trädgårdsodling eller odla plantor till skog.

Under de närmaste fem åren kommer WWF och IKEA fortsätta sitt samarbete, med fokus på att skydda och återställa natur, förbättra biologisk mångfald och möjliggöra en klimatpositiv värdekedja. Några viktiga fokusområden för det förnyade partnerskapet är att:

·  Stärka den biologiska mångfalden i ryska skogar. Särskilt fokus kommer att ligga på FSC-certifierade skogsområden.

·  Upprätthålla livsmiljöer för viktiga arter och biodiversitet i allmänhet samt skapa motståndskraft mot klimatförändringar i tropiska skogar i Sydostasien. I Indonesien kommer ett projekt att bidra till att minst 20 000 hektar skog FSC-certifieras till förmån för lokala samhällen.

·  Främja Water Stewardship i hela värdekedjan, i projekt i Turkiet, Pakistan och Indien.

·  Minska växthusgasutsläppen genom koldioxidsmarta jordbruksmetoder.

·  Definiera begreppet ”Climate Positive”. En del av arbetet kommer att presenteras på klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november 2021.

Om IKEA och WWF-partnerskapet

WWF och IKEA arbetar tillsammans för att skydda och hantera naturresurser och driva mot mer hållbara affärsmetoder, till förmån för människor och planeten. Genom engagemang och projekt inom skog, bomull, sötvatten och klimat arbetar partnerskapet för att skydda och förbättra den biologiska mångfalden genom att stödja en övergång till mer hållbara affärsmetoder. Läs mer här; https://www.wwf.se/ikea.

För mer information, kontakta Anna Almberg, WWF, anna.almberg@wwf.se, 0709816782

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se