Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 maj, 2015|Pressmaterial

Isak Utsi från Norrbotten belönas med global WWF-utmärkelse

Lofoten, Norge: Student- och sameledaren Isak Utsi, 23 år, från Porjus och Sirges sameby, mottog idag WWFs globala ledarskapsutmärkelse för unga av WWFs internationella ordförande Yolanda Kakabadse.  Priset delades ut i norska Svolvaer på Lofoten vid WWFs globala årsmöte.

Isak Utsi är en passionerad ledare som engagerar unga för natur, miljö och urfolkens rättigheter, säger Yolanda Kakabadse, ordförande för WWF International, som är på plats i Lofoten.

– Jag är mycket stolt och hedrad över att få denna utmärkelse och det inspirerar mig att fortsätta arbeta med frågor som rör hållbar utveckling och ursprungsbefolkningars rättigheter. Min dröm är att kunna kombinera studier, jobb och resor med renskötsel – det bästa av båda världar, säger Isak.

WWF lyfter speciellt upp hans engagemang för naturen och som förebild för ungdomar med olika etniska bakgrunder.

Isak har i flera år pluggat statsvetenskap, politik och samhällsutveckling i Luleå. Han jobbar nu som kårordförande i Luleå och är också en av åtta medlemmar i Världsnaturfonden WWFs ungdomsråd som startade 2012. Förutom att locka fler unga till organisationen så är de åtta rådsmedlemmarna med i ett mentorsprojekt där äldre och yngre kan lära av varandra.

– Ungdomsfrågor är det bästa jag vet. Det handlar mycket om ödmjukhet, att försöka göra rätt och ta det försiktigt. Det går tillbaka till ansvaret för renarna. Jag blir upprörd när jag ser omoral och när beslutsfattare fattar felaktiga eller kortsiktiga beslut mot samhället och naturen, säger Isak Utsi.

WWFs ledarskapsutmärkelse delas varje år ut till unga personer under 30 år som gjort viktiga insatser. Samtliga WWF-kontor i Norden stod bakom nomineringen av Isak Utsi till WWFs globala pris.

Motivering (engelska): “Isak Utsi strikes me as a passionate and dedicated emerging conservation leader, who engages young people in innovative environmental projects and works hard to forward the rights and interests of indigenous people like his native Sámi. He serves as such an inspiring role model for youth of all ethnic backgrounds, while demonstrating the strength of the sustainable values and customs of the Sámi culture.

För frågor, kontakta:
Isak Utsi, pristagare: 076-83 94 907
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se