Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 okt, 2022|Pressmaterial

Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland prisas för dialogarbete kring rovdjur

Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland får ta emot Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor. De belönas för sitt arbete med att skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur genom Vargsymposiet och engagemang för fjällräven.

Karin och Mats Ericson 2022 – med Kronprinsessan.jpg

Karin och Mats Ericson från Vallbo i Jämtland har belönats med Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor. Prisceremonin skedde i närvaro av Kronprinsessan. Foto: WWF

Utmärkelsen delades ut den 20 oktober under WWFs höstmöte i Stockholm i närvaro av Kronprinsessan.

– Vi är överväldigade, det är många som gör så mycket bra. Är vi verkligen värda det här, det känns så stort, säger Karin och Mats Ericson med glädje i rösten.

Mats är utbildad biolog och har jobbat på olika länsstyrelser. Karin har länge jobbat med naturinformation. I samarbete med WWF drev de under 25 år Vargsymposiet i Vålådalen för att skapa dialog och öka förståelsen mellan olika läger i vargfrågan. Paret har också jobbat tillsammans med information och utställningar till flera Naturum i landet och Mats har varit projektledare för två EU-stödda fjällrävsprojekt, Felles Fjellrev.

De skriver, tar bilder och arrangerar utställningar. När fjällrävsprojekten startade fanns det 40-50 djur, idag uppemot 500. Detta har varit möjligt tack vare engagerat arbete från många naturbevakare i fjällänen. Mycket glädjande menar Mats som samtidigt varnar för att ett varmare klimat kan göra livet svårare för det fascinerade däggdjuret. Den arktiska naturen lockar och de har flera gånger besökt östra Grönland och dokumenterat människors liv.

– Mats och Karins arbete att sprida kunskap och engagemang om rovdjur som varg och fjällräv har inspirerat och påverkat många. De har skapat en unik plattform för dialog mellan alla aktörer som engagerat sig i rovdjursfrågan, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF som sitter i priskommittén.

Juryns motivering: ”Karin och Mats Ericsson har vigt sitt liv åt att inspirera andra och bidra till en djupare förståelse för vår fantastiska natur och biologiska mångfald. De har visat att dialog och samtal är en förutsättning för ett framgångsrikt naturvårdsarbete. Under 25 års tid var de värdpar för Vargsymposiet i Vålådalen för en kunskapsbaserad dialog om hur en fungerande rovdjursförvaltning skulle kunna skapas. Deras engagemang har nu kanaliserats i andra riktningar genom arbete med bevarandet av våra fjällrävar, inom viltförvaltningsdelegationerna och ett brett arbete med att utveckla naturum hela Sverige. Karin och Mats har genom sitt engagemang och dialogbaserade arbetssätt visat att man som individ och par kan göra stor skillnad inom och för svensk naturvård”.

Fakta: Marie-Claire Cronstedts pris grundades 2020. Förste pristagare var professor emeritus Ingvar Ekesbo för forskning och engagemang i djurskyddsfrågor. 2021 mottog botanist Moa Aronsson från SLU priset.

Kontaktuppgifter: Pristagarna: Mats Ericson, Taiga nature & photo, mobil 070 -647 52 25. mats@taigaphoto.se; Karin Ericson, naturinformatör, 070-380 40 02 

Marie-Claire Cronstedts Stiftelse: Bill Andreasson, ordförande MCC Stiftelse, 070 – 592 48 36, mccstiftelse@billandreasson.com, hemsida: http://mccstiftelse.se/

WWFs representant i priskommittén: Peter Westman, biträdande generalsekreterare, 076-837 80 59

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se