Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 okt, 2021|Pressmaterial

Klimatforskare och fågelövervakare utsedda till Årets miljöhjältar

Världsnaturfonden WWF utser klimatprofilen Johan Rockström och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021. De belönas för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor.

Svensk Fågeltaxering (Martin Green) och Johan Rockström är Årets miljöhjältar.

Av årets sex nominerade har WWF-juryn valt ut två vinnare som får ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

Johan Rockström (Vaxholm och Potsdam), är professor vid Stockholms universitet och sedan 2018 en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas främsta centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete och engagemang att få upp få klimatfrågan till högsta politiska nivå.

– Det är en stor ära att få utmärkelsen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som en hjälte. Vi är så många som varje dag kämpar för en bättre värld. Vetenskapligt vet vi att alla måste samarbeta och göra hjältedåd för att lyckas med den globala omställningen till en rättvis och hållbar värld, säger Johan Rockström.

I kategorin biologisk mångfald belönas miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering för att de med hängivenhet och kunskap – via volontärer och ideella krafter – kartlägger hur våra svenska fåglar och vår natur mår.

–Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet.

–Pristagarna visar hur människors vilja och engagemang kan inspirera andra och verkligen göra skillnad, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

FAKTA:

Juryns motivering Johan Rockström

”Johan Rockström har outtröttligt lyft fram klimatfrågan till en topprioritet i vårt samhälle. Men sina tydliga och raka budskap har han nått fram till en mångfald av olika målgrupper, ruskat om och fått fler att inse läget för vår planet. Han har genom sin gedigna forskning och kompromisslöshet förklarat allvaret men också vilka lösningar som krävs. Vi behöver alla arbeta hårt - NU! ”

Juryns motivering Svensk Fågeltaxering

”Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten!

FAKTA Årets Miljöhjälte:

WWF delar ut priset Årets Miljöhjälte i två kategorier, ekologiska fotavtryck/klimat och biologisk mångfald. Den som nomineras ska under året ha visat:

1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

För frågor, kontakta:

Pristagarna:

Johan Rockström nås via eller Marie von Zeipel på WWF, 070-629 10 77 

Twitter: @jrockstrom och @PIK_climate

Svensk Fågeltaxering:

Martin Green, fågelforskare på Lunds universitet, 046-222 38 16 eller 0708-13 49 75 martin.green@biol.lu.se

Åke Lindström, professor, 046-222 49 68.

Mobil:

WWF

Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693 910, cecilia.stenstrom@wwf.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se