Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|10 okt, 2018|Pressmaterial

Magi på savannen skildras i Årets Pandabok

Utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019 ” går i år till boken ”Under Afrikas himlar” av fotografen och författaren Brutus Östling från Höör i Skåne. Han fick idag ta emot utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i samband med Världsnaturfonden WWF:s höstmöte på Ulriksdals slott utanför Stockholm. Boken belönas för årets bästa naturskildring i ord och bild.

Årets Pandabok 2019
Brutus Östling

Det är fjärde gången Brutus Östling vinner utmärkelsen ”Årets Pandabok”. De tre första av hans prisbelönta böcker har framförallt skildrat fåglar. Nu är det den afrikanska vildhunden och andra vilda djur på Östafrikas savanner som är i fokus. Det har blivit många resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania under de tre år det tagit fotografen Brutus Östling att göra Årets pandabok.

– Jag hoppas kunna öppna människors intresse för arter som vi sällan uppmärksammar och att fler ska få uppleva den enorma rikedomen i Afrikas djurliv. Min förhoppning är att läsarna precis som jag ska älska savannerna och deras djurliv och vilja bevara dem för framtiden, säger han.

Djurlivet och naturen på den afrikanska savannen är satt under stark press, som på så många andra platser i världen. Östlings bokhandlar om hur olika djur på olika sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer men också om hur vi ska kunna rädda den unika faunan.

Årets Pandabok 2019 - Under Afrikas himlar

Juryns motivering till priset lyder: ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning. Detta är samtidigt en bok som hjälper oss att förstå naturens intrikata system och som låter oss möta arter som få lyckats porträttera. Under Afrikas himlar tar oss så nära den afrikanska savannen man kan komma utan att själv vara där. En skimrande safari i bokform”.

Prisceremonin ägde rum 10 oktober då Kungen delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott.

FAKTA:

  • Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Boken trycks i cirka 10 000-15 000 exemplar.
  •  Brutus Östling, född 1958, slog igenom som fågelfotograf med debutboken ”Mellan vingspetsarna” som blev Årets Pandabok 2006 (med Magnus Ullman). Två år senare var det dags igen, då ”Örnarnas rike” blev Årets Pandabok (tillsammans med Staffan Söderblom). År 2016 tilldelades han Årets pandabok för boken ”Bevingat”.

För frågor, kontakta:
Årets Pandabokspristagare: Brutus Östling, brutus@symposion.se, 0703-741 928
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se eller pressjourtelefon 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se