Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 maj, 2013|Pressmaterial

Möbler och trägolv av stulet virke säljs i Europa

Skogarna i ryska Fjärran Östern hotas av en omfattande olaglig avverkning. Det stulna virket går till största delen till tillverkare av möbler och golv i Kina och vidareexporteras ofta till Europa och USA. Det visar en ny rapport från WWF.

I rapporten sammanfattar WWF i Ryssland mer än 10 års fältobservationer och lyfter fram en skrämmande verklighet. På grund av bristande brottsbekämpning har skogssektorn i Ryssland kriminaliserats och plundring av värdefulla bestånd av ek, ask, alm och lind har tillåtits pågå.

– Den omfattande olagliga avverkningen i regionens skogar – den så kallade Ussuri-taigan – hotar många lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar och även överlevnaden av hotade arter som den makalösa sibiriska tigern, säger Världsnaturfonden WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén, som just nu besöker regionen i ryska Fjärran Östern.

Den illegala avverkningen förstör den viktiga livsmiljön för den sibiriska tigern och dess bytesdjur. För stor avverkning begränsar tillgången på exempelvis ekollon som är den huvudsakliga födan för bytesdjuren. Forskarna uppskattar att det idag endast finns omkring 450 sibiriska tigrar kvar i det vilda.

WWFs granskning av ryska tullens uppgifter visar att två till fyra gånger så mycket ek exporterades vissa år under 2000-talet jämfört med den tillåtna och lagliga avverkningen i regionen. Det innebär att en mycket stor del av exporten var illegalt avverkat virke som har stulits. Vidare visar rapporten att bara ett fåtal av de fall av olaglig avverkning som upptäcks leder till åtal.

I Ryssland arbetar WWF för att myndigheterna ska vidta åtgärder för att stoppa den illegala avverkningen – men det räcker inte. Även länderna som importerar virket måste agera. Rapporten lyfter behovet av ett förstärkt samarbete mellan Ryssland och Kina för att säkerställa att timmer på ett bättre sätt ska kunna spåras mellan de två länderna.

Det finns en betydande risk att även svenska företag och konsumenter ovetandes kan köpa möbler och golv tillverkade av trä från illegala avverkningar i ryska Fjärran Österns skogar. För att undvika det rekommenderar WWF bland annat företag att främst köpa FSC-certifierade träprodukter. WWF vill betona det stora ansvar som både importländer och företag som importerar träprodukter har.

– En mycket stor del av exporten från ryska Fjärran Östern går till kinesiska tillverkare av träprodukter – som möbler och golv. Produkter som ofta exporteras vidare till bland annat EU. Även Sverige har en omfattande import av träprodukter – speciellt möbler från Kina, säger Per Larsson, expert på skog och handel med träprodukter på WWF.

Inom EU gäller sedan i mars i år en ny lagstiftning – den så kallade timmerförordningen – som förbjuder import av träprodukter som innehåller olagligt virke – samt kräver att företag vidtar åtgärder för att minska risken för att handla med sådana produkter.

– Den nya rapporten visar tydligt på behovet av att svenska företag och den ansvariga myndigheten Skogsstyrelsen agerar och effektivt tillämpar den nya lagstiftningen, avslutar Per Larsson.

Pressbilder och rapporten Illegal Logging in the Russian Far East: Global Demand and Taiga Destruction kan laddas ned här:
www.wwf.se/show.php?id=1528032 

Läs mer om WWFs arbete i ryska Fjärran Östern:
www.wwf.ru/about/where_we_work/dvo/eng

För frågor:
Per Larsson, expert skog och handel med träprodukter, WWF, 070-961 17 52 
Katarina Herou, tf pressekreterare WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se