Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 jun, 2021|Pressmaterial

Nu går startskottet för ett biosfärområde i Stockholms skärgård

Nu börjar arbetet med att skapa Stockholms skärgårds första biosfärområde. WWF och föreningen Nämdö Green Archipelago har avtalat om en förstudie kring ett biosfärområde som ska omfatta hela Nämdö skärgård, inklusive den nationalpark som planeras att invigas 2025. Som en del av förstudien har ett brett projektarbete inletts, som engagerar både fastboende och fritidsboende i Nämdö skärgård.

Nu är arbetet igång att skapa ett biosfärsområde i Nämdö skärgård Foto Lotten Hjelm                                           
Nu är arbetet igång att skapa ett biosfärsområde i Nämdö skärgård. Foto: Lotten Hjelm

–Det känns väldigt roligt att partnerskapet mellan WWF och Nämdö Green Archipelago (NGA) äntligen är i hamn. Då kan vi på allvar köra igång arbetet med att skapa det första biosfärområdet i Stockholms skärgård. Att människa och miljö i skärgården utvecklas i samklang är en viktig grundpelare och jag är jätteglad att det finns ett sånt starkt engagemang lokalt i Nämdöskärgården, säger Yvonne Blombäck, programsamordnare för kust och skärgård på WWF.

Förutom att starta olika utvecklingsprojekt är en viktig del i arbetet att bli godkänd som biosfärkandidat av Unesco. För detta krävs ett underlag i form av en förstudie som ska ta med alla aspekter av vad ett biosfärområde kan betyda för skärgården.

I Nämdöskärgården ligger förbättrade, hållbara förutsättningar att bo och leva högt upp på dagordningen. Bostäder, skola, egen energiförsörjning, lokal livsmedelsproduktion och ett marint forskningskluster är några av de områden som de lokala arbetsgrupperna redan arbetar med.

– Det är glädjande att så många redan visar intresse för att vara med. Vi vet av erfarenhet att fastboende, deltidsboende och fritidsboende måste samverka i vår lilla övärld för att det ska bli något gjort som alla har nytta av. Alla är välkomna att vara med. Det behövs för att vi ska lyckas med våra ambitiösa projekt, säger Lotten Hjelm, ordförande i Nämdö Green Archipelago (NGA).

Unescos tanke med biosfärområden är att de bidrar till hållbar samhällsutveckling genom att vara modellområden där nya metoder utvecklas i lokal samverkan. I ett biosfärområde testas nya metoder och söks ny kunskap för att ge exempel på hur vi kan bevara ett naturområde samtidigt som människor lever där. Biosfärprogrammet bygger på lokalt engagemang för hållbar samhällsutveckling.

Skärgården har många unika värden som bör bevaras och utvecklas. Men i ett biosfärområde ska värdena inte skyddas från mänsklig aktivitet. Istället för att skilja människan från de livsmiljöer hon verkar i är syftet med biosfärområden att, i lokal samverkan, utforska och testa nya idéer för att både bevara och fortsatt bruka naturens ekosystemtjänster.

– WWF har samarbetat med flera svenska biosfärområden under många år och bidragit till processen från start till godkänt från Unesco. Vi ser att det skapar en kreativitet och att det byggs många goda exempel på lokalt arbete för hållbar utveckling, avslutar Yvonne Blombäck.

För frågor, kontakta:
Yvonne Blombäck, programsamordnare för kust och skärgård på WWF, yvonne.blomback@wwf.se, tel 0707-977 620
Lotten Hjelm, ordförande i Nämdö Green Archipelago (NGA) lotten@grundet.se, tel 070-7681143
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se,  tel 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se