Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 dec, 2016|Pressmaterial

Obamas julklapp till Arktis möts av jubel

Nyheten om att USA och Kanada förbjuder all ny utvinning av olja och gas i Arktis möts av jubel hos miljöorganisationer världen över. Med Rysslands tillfälliga förbud så återstår enbart Norge och Danmark som vill fortsätta att utvinna de fossila resurserna. WWF vill se att Sverige driver på så att även våra grannländer fattar beslut om att stoppa exploateringen av Arktis.

Den amerikanska presidenten Barack Obama och den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau har efter flera månaders förhandlingar beslutat om att förbjuda all ny exploatering av olja och gas i det nordamerikanska området av Arktis och delar av Atlantkusten.

- Det är den bästa julklappen som arktiska urfolk, narvalar, valrossar och isbjörnar kan få, menar en mycket rörd Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden WWF.

Det är en relativt okänd lag som Obama har nyttjat för att skydda dessa fantastiska havsområden. Enligt Obamaadministrationen ska Arktis vara skyddad för all framtid, men oljeindustrin och representanter för den kommande Trumpregeringen har redan uttalat sig om att de ska göra allt för att stoppa Obamas beslut.

I Ryssland finns ett beslut om ett tioårigt moratorium på oljeexploatering till havs i Arktis, det vill säga ett förbud på utvinning under dessa tio år som löper ut år 2023. De två länder som fortfarande håller kvar att Arktis ska exploateras på olja och gas till havs är Danmark och Norge. Norge planerar och har tagit beslut om att exploatera olja och gas i stora delar av sin arktiska del, trots forskarnas avrådan. För Danmark är det på Grönland som planerna för oljeexploatering finns.

- Jag hoppas att det beslut som USA och Kanada nu tagit skapar tryck på att även Norge och Danmark ska stoppa utvinningen av ny olja och gas, och det förutsätter jag att den svenska regeringen tar stor del i genom Arktiska rådet och EU, säger Tom Arnbom.

När havsisen smälter av på grund av klimatförändringen öppnas ett nytt hav upp för exploateringsmöjligheter. Stora delar av de oupptäckta oljereserverna på jorden uppskattas finnas i Arktis, men i dag finns ingen säker metod om ett större oljeutsläpp sker i isen. Risken är att de känsliga arktiska ekosystemen förstörs och därmed även grunden för matförsörjningen för både lokalbefolkning och urfolk. För att minska utsläppen av växthusgaser på jorden bör oljan och gasen i Arktis stanna under marken. Oljejätten Shell har dragit sig ur Arktis efter att ha spenderat närmare 60 miljarder kronor i området utan att få någon lönsamhet.

- Att bryta olja och gas i Arktis är det sista vi borde tillåta om vi ska stoppa klimatförändringarna. Inte enbart fortsätter vi då att ta upp de fossila resurser som vi måste sluta använda, vi riskerar också vår främsta stabilisering av klimatet om vi förstör isarna, säger Tom Arnbom.

Inom Arktiska rådet som är det internationella organ som diskuterar Arktis på djupet har flera bindande avtal tagits under de senaste åren för att vara beredd på en framtida exploatering. Med Kanadas och USAs beslut om skydd av Arktis för ny exploatering av olja och gas är det nu en minoritet av de åtta Arktiska länderna som är för oljeexploatering till havs i detta karga område.

För frågor kontakta:

Tom Arnbom, arktisexpert WWF, 070-554 40 66

Madeleine van der Veer, Pr & Policy Manager WWF, 070-292 44 12

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se