Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 jun, 2013|Pressmaterial

Omställning från fossilt till förnybart kräver stora investeringar

Idag på Världsmiljödagen uppmanar WWF regeringar, städer och finansiella institutioner världen över att avsluta den fossila eran och att snabbt öka investeringarna i förnybar energi med ytterligare 40 miljarder dollar under perioden 2014-2017. 

– Investeringarna krävs för att bevara jordens biologiska mångfald och skydda människor världen över. Det globala beroendet av fossila bränslen är farligt och ohållbart. Fortsätter vi på den vägen går vi mot en framtid med sämre luft, ohälsa och ett ogästvänligt klimat. En stor del av det vi konsumerar i Sverige tillverkas med smutsig energi utanför Sveriges gränser, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Om ökningen av växthusgaser fortsätter år efter år medan vi ignorerar vetenskapen leder det till drastiska konsekvenser under många år framöver. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att politiska och finansiella beslutsfattare utnyttjar sin makt för att påskynda övergången till hållbar förnybar energi och avsluta en era som dominerats av fossilt kol, olja och gas. WWFs nya internationella kampanj uppmanar stora investerare i energi att använda sitt inflytande under parollen ”Seize Your Power”.

Det krävs stora offentliga åtaganden från regeringar och internationella finansiella institut för att investera ytterligare 40 miljarder dollar de kommande fyra åren i sektorn för förnybar energi. Uppmaningen riktas främst mot offentliga finansiärer, pensionsfonder och statliga placeringsfonder. Genom att belysa de ekonomiska, sociala och miljörelaterade riskerna med fossilberoendet vill WWF visa på möjligheterna till ökade investeringar i förnybar energi  

 – Denna uppmaning är i allra högsta grad relevant även för Sverige och svenska beslutsfattare. Om Sverige vill vara den förebild för resten av världen vi säger oss vara behöver vi gå vidare i vår utveckling och visa vägen – hela vägen. Då behövs en omställning av såväl det svenska energisystemet som av hur svenska finansiella institutioner gör energiinvesteringar både i Sverige och runtom i världen, säger Magnus Emfel, Senior Advisor Green Finance, WWF International.

Medan 40 miljarder dollar bara utgör ett första steg i att fylla energiomställningens investeringsbehov, anser WWF att detta första steg också är en viktig vändpunkt för att förflytta kapital från riskfyllda fossila bränslen till förnybar energi.

– Vi måste agera nu och investera i hållbar, förnybar energi för att begränsa effekterna av klimatförändringarna, för att minska riskerna för människors hälsa från smutsiga fossila bränslen – och för att ge fattiga människor tillgång till energi. Det handlar om att skapa långsiktiga förutsättningar för ett gott liv för alla inom ramen för den enda planet vi har, avslutar Magnus Emfel.

För mer information:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/1530284-seize-your-power

Pressbilder för nedladdning: https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4417

För frågor:
Magnus Emfel, Senior Advisor Green Finance, Världsnaturfonden WWF,
070-541 98 02
Stefan Henningsson, Senior Adviser Climate Innovation, Världsnaturfonden WWF,
070-579 92 91
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör, Världsnaturfonden WWF, 070-393 90 30

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se