Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 okt, 2020|Pressmaterial

Östersjöns fiskekvoter för 2021 steg i rätt riktning – men mer krävs på lång sikt

I natt blev förhandlingarna klara på EUs rådsmöte i Luxemburg om Östersjöns fiskkvoter 2021 – för bland annat för torsk, sill, skarpsill, rödspätta och lax. Torskfisket i östra Östersjön skars ned med 70 procent och en majoritet av kvoterna går nu i linje med de vetenskapliga råden. Men mer krävs på lång sikt, säger WWF

Fiskefartyg. Foto: Quentin Bates, WWF

– Vi välkomnar EU-ländernas beslut som innebär att 8 av 10 kvoter följer de vetenskapliga råden. Det är positivt och ett steg i rätt riktning som ger Östersjöns fiskbestånd en chans. Men mycket mer måste till på lång sikt. Kontrollen till havs och den ekosystembaserade förvaltningen måste stärkas, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF Sverige.

Besluten på EUs fiskerådsmöte i Luxemburg innebär bland annat att östra Östersjön är stängt för fiske, men en bifångstkvot på 595 ton tillåts i kustnära fiske. Även kvoten för sill i västra Östersjön minskas kraftigt till 1 575 ton. Det är en kompromiss då västra sillbeståndet minskat kraftigt och forskarna rekommenderar nollkvot.

Lekstängningsperioderna för torsk gäller för 4 månader. Däremot tillåts det kustnära torskfisket i södra Sverige, då bifångster där anses liten under sommaren.

Fiskebesluten är steg i rätt riktning. Men för att leva upp till förslagen i  EUs gröna giv och strategin för biologisk mångfald 2030, krävs en mer integrerad och långsiktig ekosystembaserad förvaltning, anser WWF.

För frågor, ring:

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se