Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 jan, 2022|Pressmaterial

Över 220 nya arter upptäckta i Mekongregionen

Forskare har upptäckt 224 nya arter i Mekongregionen, varav 155 växter, 16 fiskar, 17 groddjur, 35 kräldjur och en apa. Bland dessa finns också en ”bärfisblomma” som kan användas till sås och en knottrig salamander. Området, som redan förlorat många arter på grund av avskogning och jakt, bör skyddas, menar WWF.

Det finns bara finns cirka 200–250 individer kvar i det vilda
av apan languren Trachypithecus popa.Foto: WWF Myanmar

– Totalt 3 007 nya arter har upptäckts i Mekongregionen sedan 1997. Men att de utrotas innan de knappt hinner upptäckas är skrämmande. Många av arterna kan försvinna helt på grund av minskande livsmiljöer, avskogning och tjuvjakt. Det är hög tid för beslutsfattarna att öka skyddet för dessa sällsynta och fantastiska arter, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Rapporten, som heter New Species Discoveries 2020 Report, har tagits fram med hjälp av hundratals forskare från universitet, naturvårdsorganisationer och forskningsinstitut. De har upptäckt 155 kärlväxter, 16 fiskar, 17 groddjur, 35 reptiler och ett däggdjur i området kring Mekongfloden, som består av Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

– Människors hälsa hänger ihop med hur naturen mår, så vi måste lära oss att leva tillsammans med alla andra varelser på jorden i stället för att utrota dem. Vi kan inte förstöra naturen och ekosystemen utan konsekvenser. Låt oss skydda det som går i Mekongområdet och andra artrika platser, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF.

Att dessa arter upptäckts nu beror på det noggranna arbete som forskare har lagt ner. Det visar också att området fortfarande är ledande vad gäller vetenskaplig utforskning och biologisk mångfald. Många arter dör ut innan de ens upptäcks på grund av förstörda livsmiljöer, sjukdomsspridning, konkurrens från invasiva arter samt illegal och ohållbar handel med vilda djur.

–Under de senaste 24 åren har de drygt 3 000 nya arterna i Mekongområdet utvecklats genom miljontals år av evolution. Men de är väldigt hotade. Det krävs fokus och akuta åtgärder för att skydda deras livsmiljöer och för att de inte ska bli exploaterade, säger Louise Carlsson.

FAKTA Några av de nya arterna:

 • Den orange-bruna salamandern från Thailand – Tylototriton phukhaensis – har djävulshorn och en knottrig rand på sidan. Den upptäcktes av en slump från ett 20-årigt fotografi från en resetidning. Då blev forskare nyfikna på om den fortfarande fanns.
 • Apan, languren Trachypithecus popa, är döpt efter Myanmars berömda vulkan Mount Popa och upptäcktes först i form av ett 100 år gammalt exemplar på Naturhistoriska museet i Storbritannien. Det finns cirka 200–250 individer kvar i det vilda, och de hotas av jakt och en förminskad livsmiljö på grund av omvandling av skog till jordbruksmark.
 • Plantan Amomum foetidum tillhör familjen ingefärsväxter och upptäcktes i en växtaffär i östra Thailand. Den utsöndrar en kraftig doft och används ofta istället för en art av bärfisar i en populär chilipasta.
 • Grodan Leptobrachium lunatum är en groda med ett stort huvud som lever i Vietnam och Kambodja. Den är hotad på grund av skogsavverkning och eftersom dess grodyngel används i matlagning.
 • Geckoödlan San Phueng, Cnemaspis selenolagus, från Thailand ser ut som om den är målad på halva kroppen: Den är gul-orange på framkroppen och grå på bakkroppen. Det gör att den kan gömma sig med hjälp av lavar och torr mossa på stenar och i träd.
 • En ny art av bambu, Laobambos calcareus, har upptäckts i Laos. Det är den första bambuarten som fungerar som en suckulent – den sväller och sjunker in/drar ihop sig under torra och regniga perioder. Det är en viktig överlevnadsstrategi under torka.
 • Ett mullbärsträd i bergen i södra och centrala Vietnam. Det är besläktat med jackfrukt och brödfrukt. Artocarpus montanus upptäcktes först i 70 år gamla exemplar på botaniska trädgården i Missouri men misstogs för en annan art som bara finns på malaysiska halvön, och en DNA-analys bekräftade att det var en ny art som upptäcktes 2020.

FAKTA WWF Mekong. Läs mer här.

FAKTA: Om artrapporterna

 • Läs nya rapporten här.
 • Forskare väntar oftast med att avslöja nya upptäckter till dess att arten officiellt beskrivs som en ny art, vilket är en tidskrävande process och fördröjer tiden mellan den första upptäckten och tillkännagivandet för vissa arter som lyfts fram i rapporten.
 • Om man räknar med upptäckterna 2020 är det totala antalet kärlväxter, fiskar, groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur som upptäckts i regionen sedan 1997 uppe i 3 007. Denna siffra är sammanställd från tidigare Mekong-rapporter och inkluderar även arter upptäckta i södra Kina (Yunnan och Guangxi) före 2014.
 • Det här är den senaste i rapporten i en serie med nya arter i Mekong. Tidigare rapporter går att hitta här.
 • Senaste rapporten som släpptes med nya arter i Mekongregionen var 2019 då 110 nya arter upptäckts. Läs rapporten här. Rapporten dessförinnan kom ut 2017, då 157 nya arter upptäcktes, läs mer här.

För mer information, kontakta: 
Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF louise.carlsson@wwf.se tel 070-603 84 64
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se