Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 jan, 2013|Pressmaterial

Överraskande besked om vargjakt

Enligt Ekot ska Naturvårdsverket besluta om en selektiv urvalsjakt på 18 vargar. Stämmer uppgifterna är det ett överraskande beslut som inte finns med i den förvaltningsplan för varg som beslutades så sent som i somras.

– Om uppgifterna till Ekot är korrekta blir det en total kovändning jämfört med vad Naturvårdsverket sade för bara några veckor sedan då de meddelade att jakt inte kunde tillåtas. Eftersom ingen ny vetenskaplig information har framkommit vore ett besked om jakt på 18 vargar en gåta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Den 16 januari svarade miljöminister Lena Ek på EUs miljökommissionär Janez Potočnik svidande kritik av den svenska rovdjursförvaltningen. Lena Eks svar till EU-kommissionären innehöll flera felaktigheter och visade att hon missförstått EUs kritik.

– Regeringen har under flera år underskattat allvaret i EU-kommissionens påpekanden om den svenska rovdjurspolitiken. Därför har EU stegvis skärpt kritiken och i princip sagt att EU överväger att gå vidare till domstol, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på WWF.

Miljöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson har använt förvaltningsplanen för varg som en av hörnpelarna under diskussionerna med EU. Naturvårdsverket har nyligen sagt att de inte kan bevilja jakt på varg på grund av riskerna för att Sverige ska hamna i EU-domstolen. Men under de senaste veckorna har de båda ministrarna genom olika uttalanden tydligt deklarerat att det blir en omfattande jakt på varg – vilket inte finns angivet i förvaltningsplanen. Ministrarna förespråkar alltså att förvaltningsplanen inte ska följas.

– WWF avvaktar med stort intresse Naturvårdsverket beslut – och EU-kommissionens reaktion på det. Stämmer Ekots källor riskerar Sverige att hamna i domstol – och att EU tar över den svenska rovdjurspolitiken och beslutar om rovdjursförvaltningen. Då har regeringen tagit en risk som kan få långtgående konsekvenser, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

För frågor:
Tom Arnbom, rovdjursexpert WWF, 070-554 40 66
Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se