Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 feb, 2017|Pressmaterial

På jakt efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Det är dags att landets politiker tar ansvar för att maten som elever serveras i landets skolor är hållbar. Det anser Världsnaturfonden WWF och White Guide Junior som nu tillsammans ger sig in i skolmatsdebatten genom satsningen på att hitta Sveriges mest hållbara skolmatskommun.

I Sverige serveras varje dag tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. En betydande del av dessa sker i landets alla skolor. För att barnen ska orka med långa skoldagar är det avgörande att skolmaten är god och näringsriktig. Men det är också viktigt att maten som serveras inte tär på vår planet.   

-     Vi lever i dag i Sverige som om vi hade mer än 4 planeter till vårt förfogande. En stor anledning till att vi hamnat så snett är vår konsumtion av mat som står för en tredjedel av de svenska utsläppen. Vi vet att barn och unga vill vara med och förändra det och nu är det dags för politikerna att hjälpa våra unga mot bättre skolmat för planetens bästa, säger Anna Richert, matexpert på WWF.  

Att vi äter mycket kött, slänger mat i onödan och har en hög matimport är anledningar till att trenderna går åt fel håll. Allt det är högst aktuellt för skolmaten. Därför vill WWF och White Guide Junior förändra skolmaten. Målet är att maten som serveras i skolorna ska vara klimatsmart, inte tära på vare sig djur eller natur och vara näringsrik. Vi vill också att skolorna jobbar för att hållbar mat ska vara en självklarhet för framtidens vuxna. 

-       Kommunerna måste ta större ansvar inom den offentliga gastronomin för att ställa om mot en mer hållbar mat. Tillsammans med WWF sätter vi nu press på politiker och kostchefer att våga ta ställning för att ge våra barn och unga en hållbar skolmåltid, säger Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior.

Priset riktar sig till kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan och utgår från fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat. Med dessa områden hoppas vi inspirera och pusha kommuner till att bland annat minska på växthusgasutsläppen, köpa mindre men bättre kött och att stoppa det onödiga matsvinnet. På samma gång vill vi att maten som köps in har producerats på ett schysst sätt där djur har det bra och naturen sköts om och att fler får upp ögonen för den hållbara maten.   

Om WWF: WWF är en av världens största miljöorganisationer vars mål är att vi ska leva inom ramen för en planet. Det kan låta enkelt, men i praktiken har vi långt kvar och där spelar maten stor roll. 
Om White Guide Junior: White Guide Junior är Sveriges enda tävling där landets skolrestauranger och skolmat bedöms med målet att alla barn i Sverige ska få äta god och inspirerande mat varje dag.  

Kontakt:

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, 0706376878

Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior, 070318 45 43

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se