Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 okt, 2021|Pressmaterial

”Papua” är Årets Pandabok 2022 – ett bevarat paradis med unik artrikedom

"Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor" är ett färgsprakande praktverk av fotograferna Magnus Lundgren, Skanör, och Staffan Widstrand, Järfälla, som utsetts till Årets pandabok 2022. Utmärkelsen ges för årets bästa naturskildring i ord och bild i WWFs anda. Den 22 oktober fick pristagarna ta emot diplom av H.M. Konungen.


Utdelningen av utmärkelsen Årets Pandabok för boken "Papua"gick av stapeln 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna. Fr v syns Kronprinsessan Victoria, Magnus Lundgren, Staffan Widstrand och H.M. Konungen

– Fantstiskt hedrande, säger de bägge fotograferna om ha utsetts till årets Pandabokspristagare

Årets Pandabok tar oss med på en unik expedition, både över och under ytan. Det var i början av 2000-talet, som forskare för första gången inventerade de paradisiska vikarna och havet mellan öarna i västligaste Papua. Det de fann var sensationellt – en mängd nya, tidigare okända arter och dessutom enorma mängder liv i olika former.

Skärgården i allra västligaste Papua är ett av jordens sista orörda naturparadis. I havet har det utvecklats fler arter än någon annanstans på jorden. Här finns orörda tropiska öar med uråldriga regnskogar och fantastiska, dansande fåglar.

De mångfaldigt prisbelönta naturfotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand beskriver övärlden som “enastående och oöverträffad”. Med bokens starka bilder ger de läsaren en unik inblick i Papuas biologiska rikedomar. Med boken vill de visa att det finns platser med oförstörd natur kvar och visa att naturskydd fungerar.

– Människorna som levt här i tusentals år har lämnat mycket lätta fotavtryck. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde, säger författarna.

I de opåverkade skogarna huserar en mängd unika arter. Men även havet runt de västpapuanska öarna är unikt orörda. Detta är världens absoluta centrum för marinbiologisk mångfald och kallas ibland också för ”havens Amazonas”.

I Papua finns hela 75 procent av samtliga kända korallarter i världen. På ett ganska begränsat område har det räknats in över 1 800 fiskarter, av vilka minst 35 är endemiska, det vill säga unika för området.                    

Juryns motivering för Pandaboken 2022:

Årets Pandabok 2022 tar oss med till ett av jordens få, fortfarande okända paradis. Så är det också just med en paradisisk känsla vi bläddrar i detta färgsprakande praktverk. Papua presenterar bilder med sådan känsla och kvalitet att naturfotografi upphöjs till konst. Bokens unika kombination av naturskildringar både från land och hav gör detta till sällsynt rik läsning. Men boken berättar också om människorna i Papua, hur de lyckats bevara sin fantastiska biologiska mångfald. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde. Det gör Årets Pandabok 2022 till ett viktigt vittnesmål om en hållbar väg framåt. Papua är därmed en bok som inte bara hänför – den inspirerar och väcker hopp, helt i WWFs anda.

Fakta: Magnus Lundgren och Staffan Widstrand är internationellt uppmärksammade fotografer, författare, föreläsare och expeditionsledare. De har båda vunnit en rad priser, är medgrundare till Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China och Rewilding Europe. Båda är medlemmar i Naturfotograferna/N.

Utmärkelsen Årets Pandabok instiftades 1972 och delas ut varje år av kung CarlXVI Gustaf på WWFs höstmöte.

För mer info, kontakta: 

Pristagarna:

StaffanWidstrand, naturfotograf, bosatt i Järfälla utanför Stockholm, mobil 070- 657 33 24, photo@staffanwidstrand.se

Magnus Lundgren, naturfotograf, bosatt i Skanör i Skåne, mobil 0708-75 36 10, info@magnuslundgren.com

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, mobil 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se