Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|01 maj, 2020|Pressmaterial

Parkvakter dödade i Kongo – WWF startar akutinsamling

En attack från en väpnad grupp i östra Kongo förra helgen ledde till att minst 13 parkvakter dödades och flera civila sårades. Parkvakterna arbetade bland annat med att skydda bergsgorillorna i Virungaparken som i mars stängdes för turister i covidkrisens spår. Cirka 100 parkvakter dör varje år i tjänsten. – Läget är otroligt allvarligt, säger WWF som nu startat en akutinsamling för de drabbade parkvakternas familjer.

Vid nationalparken i Virunga finns en stor population av bergsgorillor. Flertalet av de 17 personer som dödades för en knapp vecka sedan arbetade som parkvakter i nationalparken.  

Arbetet med att skydda gorillorna har förutom naturvårdsnyttan fungerat som en del i ett fredsbevarande arbete mellan myndigheterna i Kongo, Rwanda och Uganda. Orsakerna till attacken den 24 april i Kongo är ännu inte klarlagda, men området är politiskt oroligt med olika beväpnade grupper.

– WWF fördömer skarpt attacken mot oskyldiga människor. I dagarna har vi fått nödrop från våra kollegor i gorillaprojektet om akut stöd. Oron är stor för både parkvakterna, deras familjer och gorillorna. Mer hjälp behövs och därför startar vi nu en akutinsamling, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Totalt finns 1063 bergsgorillor i bergsregnskogarna i Afrikas hjärta – i länderna Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda. Glädjande nog har beståndet ökat de senaste åren tack vare ett omfattande naturvårdsarbete.

Även på platser som är politiskt stabila kan minskande turistinkomster i coronakrisens spår bidra till ökad oro och risk för tjuvjakt.

–När parkerna stängs på grund av coronasmitta rasar inkomsterna och turisternas vakande ögon och öron försvinner, säger WWFs Afrikaexpert Allan Carlson.

Förra höstens ebolaepidemi hotade Virungaparken och 23 mars stängdes bergsgorillaturismen för att minimera risken för att covid-19 sprids till gorillorna.

WWF har i drygt 30 år stöttat ländernas nationalparksmyndigheter genom det internationella bergsgorillaprojektet IGCP. Det handlar om områdesskydd, populationsstudier av gorillor och kartläggning av den biologiska mångfalden i de dimhöljda bergsregnskogarna. Trots oroligheter och bakslag har gorillaprojektet varit mycket framgångsrikt.

– Nu handlar det om att se till att parkvakterna kan fortsätta sitt jobb och att drabbade familjer får stöd. WWF går genom akutinsamlingen in med extra pengar till en fond för efterlevande (Fallen Rangers Fund). Den erbjuder understöd till den avlidnes maka eller make och fri hälsovård för familjerna, säger Allan Carlson.

Under det senaste decenniet har cirka 1000 parkvakter dödats, vilket innebär att ett hundratal antingen dödats varje år eller mist livet av andra orsaker i tjänsten, enligt International Rangers Foundation.

Fakta: Virungaparken bildades 1925 och är Afrikas första nationalpark. Den är unik på flera sätt med aktiva vulkaner och snöhöljda bergstoppar i Rwenzorimassivet. Parken hyser bland annat tre arter människoapor; bergsgorilla, grauers gorilla och schimpans. 

Bergsgorilla är sedan 2018 klassad som starkt hotad på Internationella naturvårdsunionens rödlista (tidigare akut hotad).

Läs mer här: https://virunga.org/alliance/fallen-rangers-fund

WWFs akutinsamling här: https://www.facebook.com/donate/564661911097871/10158315886999530/

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, senior Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77 eller pressjouren 08-546 575 00

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se