Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 aug, 2013|Pressmaterial

Pionjär inom ekologiskt jordbruk i Estland får WWFs pris Årets Östersjöbonde

WWFs pris på 10 000 euro för utmärkelsen Årets Östersjöbonde går till den estniska ekologiska jordbrukaren Juhan Särgava. Han belönas för sitt innovativa och kostadseffektiva arbete med att minska näringsläckaget och producera högkvalitativa ekologiska mejeriprodukter. 

Det internationella priset – WWF Baltic Sea Farmer of the Year Award – delades ut 27 augusti på konferensen “A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea” i Helsingfors i Finland. Utmärkelsen delas i år ut för fjärde gången i samarbete mellan WWF och bondeorganisationer runt Östersjön. Tanken är att lyfta fram jordbrukare som anstränger sig utöver det vanliga och bidrar till att minska Östersjöns övergödning. I finalen deltog nationella vinnare från samtliga Östersjöländer.

Jag är mycket glad över att få priset, vilket ger mig ytterligare möjligheter att visa upp hur ett miljövänligt och ekologiskt jordbruk fungerar i praktiken, säger årets vinnare Juhan Särgava som driver en ekologisk mjölkgård några mil från Tallinn i Estland.

På familjens gård nära Turba i Harju län i norra Estland tillverkas högkvalitativa ekologiskt certifierade produkter som ostmassa, krämer, ostar och yoghurt. Filosofin är att vara självförsörjande och minska påverkan på miljön. Gården har lagt stor möda på att återanvända och återvinna naturresurser. Ett eget vattenåtervinningssystem återanvänder värme och vatten på ett mycket effektivt sätt. Juhan Särgava tar emot många besöksgrupper och är en pionjär och ambassadör när det gäller ekologiskt jordbruk.

Ett mer hållbart jordbruk med nya jordbruksmetoder är viktigt för att lösa Östersjöns problem liksom att inspirera bönderna att ta aktiv del i kampen mot övergödningen.  Genom priset vill vi uppmärksamma och öka medvetenheten om de många goda initiativ som pågår runt om i regionen, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på WWF.

Priset delades ut vid en ceremoni på konferensen "A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea" på Scandic Marina Congress Center i Helsingfors, Finland den 27 augusti.

Pressbilder:
Juhan Särgava, Årets Östersjöbonde 2013
http://www.wwf.se/source.php?id=1536408 

Juhan Särgavas ekologiska mjölkgård i Estland:
http://www.wwf.se/source.php?id=1536409

För mer information, kontakta:
Katja Nuorvala, informatör, WWF Finland
Tel: +358 40 592 6532
katja.nuorvala@wwf.fi

Mariliis Tago, informatör, Estonian Fund for Nature
Tel: +372 5623 1633
mariliis@elfond.ee

Lennart Gladh, Östersjöexpert WWF
+46 70 221 03 67
lennart.gladh@wwf.se

Ottilia Thoreson, WWF Baltic Ecoregion Programme
Tel: +46-73 27 45 867
ottilia.thoreson@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se