Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 sep, 2018|Pressmaterial

Prisregn över Hållbara Restauranger

Sofia B Olsson från restaurang vRÅ var en av vinnarna i nätverket Hållbara Restaurangers första prisutdelning igår. Hon blev utsedd till Årets Hållbara Innovatör. Totalt belönades fem vinnare i fem olika kategorier för det hållbarhetsarbete de gör i sina restauranger.

Charlotte Permell från WWF var konferencier på Hållbara Restaurangers gala i tisdags kväll. Här samtalar hon på scenen med Sofia B Olsson från restaurang vRÅ.

Nätverkets 5-årsjubiléeum hölls på tisdagskvällen i Champagnebaren på Södra Teatern i Stockholm för representanter från de dryga 50 restauranger som är medlemmar i nätverket. Hashtagen #hållbarkärlek som Södra Teatern använt för att kommunicera hållbarhetsarbetet, visade sig vara ett vinnande koncept.

Anders Samuelsson på Gotthards Krog var stolt över att koras till Årets Hållbara Restaurang.

 Det här är  ingen onemanshow, det är stort, det är så många på krogen som är delaktiga i det här. Att knäcka idén är det lilla, men när man får hela kollegiet med sig då kan man göra mycket, sa han.

Nätverket startades 2013. I dag är ett 50-tal restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå med. Som medlem får restaurangerna stöd i sitt hållbarhetsarbete genom bland annat utbildningar, coachning, erfarenhetsutbyte och inte minst nya kontakter. Samarbetspartners är Diskteknik, Kafferosteriet Löfbergs, KRAV, Mässrestauranger, Saltå Kvarn, Umeå kommun, U&We, Vista och Världsnaturfonden WWF.

Maria Stridh, VD för Mässrestauranger och vinnare av Årets Hållbara Eldsjäl, ser nätverket som en viktigt språngbräda för restauratörer som vill börja jobba hållbart och kommunicera om det arbetet. Restaurangbranschen har stora möjligheter att göra många bra saker, även om ingen kan göra allt så kan alla göra något för att bidra.

Bland vinnarna fanns även Södra Teatern som Årets Hållbara Kommunikatör och Junibacken för Årets Hållbara Meny.

 Egentligen är ju alla medlemmar vinnare och det är underbart att se det engagemang och den glädje som finns inom nätverket när man jobbar för goda matupplevelser i dubbel bemärkelse, sa Jens Johansson på U&We, en av nätverkets initiativtagare.

Samtliga vinnare med motivering:

Årets Hållbara Kommunikatör 2018: Södra Teatern  Mosebacke i Stockholm

Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissement tagit hållbara beslut. De har exempelvis lyckats få med gästerna på en helt vegetarisk middagsmeny och slutat med sugrör, snittblommor och värmeljus. Förändringarna har kommunicerats på ett lättsamt sätt med glimten i ögat och målgruppen i åtanke – bland annat med devisen #hållbarkärlek varar längst på sociala medier.

Årets Hållbara Innovatör 2018: Sofia B Olsson, Restaurang vRÅ i Göteborg

På vRÅ möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder. Av en tillfällighet fick hon upp ögonen för det övertagande japanska jätteostronet. Tack vare att hon bestämde sig för att det bästa sättet att bekämpa de invasiva ostronen var genom att äta upp dem, har hon tillsammans med ostrondykare Lotta Klemming varit med att introducera detta lokalt handfiskade ostron på restaurangmarknaden. Ett spännande exempel på där innovation och hållbarhet går hand i hand.

Årets Hållbara Eldsjäl 2018: Maria Stridh, Mässrestauranger i Stockholm & Malmö

Maria Stridh är VD för Mässrestauranger där bland andra Teaterbaren, Stadshusrestauranger och Mässrestauranger i Malmö och Stockholm ingår. Alla restaurangerna i kedjan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna och är antingen Svanen-märkta eller KRAV-certifierade. Marias devis är att alla enheterna är helt transparenta mot sina kunder, och att hållbarhet är en resa där man är öppen med hur långt man har kommit på vägen. Som den första restauratören att gå med i nätverket, har hon lagt både tid, pengar och stort engagemang på att hjälpa till att bygga upp Hållbara Restauranger. Utan Maria hade nätverket, och alla de goda initiativ som tagits, inte blivit till.

Årets Hållbara Meny 2018: Johanna Nystedt – Junibackens restaurang i Stockholm

Junibacken har under våren börjat erbjuda vegomat till barnen, ett initiativ vi applåderar. De är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom regelbundna svinnfikor. Junibackens meny erbjuder nu de små gästerna val av mat som inte äventyrar kommande generations möjligheter – samtidigt som det smakar toppen. Genom en kombination av innovation och kommunikation har Junibacken lyckats skapa en meny i hållbarhetens tecken för nästa generations restaurangbesökare.

Årets Hållbara Restaurang 2018: Gotthards Krog i Umeå

Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i KRAV-certifieringen och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. Restaurangen driver även en egen odling som ger grönsaker till middagsserveringen och som även ger arbetstillfällen i Umeå. Med detta gedigna hållbarhetsarbete på många fronter har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya.

FAKTA Nätverket Hållbara Restauranger

Nätverket har sedan starten 2013 vuxit och idag är drygt 50 restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå medlemmar. Följ oss gärna på Facebook, Instagram och Twitter.

Hållbara Restauranger är nominerade till Änglamarkspriset 2018.

www.hållbararestauranger.se

För mer information:

Ellinor Eke, initiativtagare och jurymedlem Nätverket Hållbara Restauranger, 0702-713 513, ellinor.eke@uandwe.se

Julia Senninger, generalsekreterare Nätverket Hållbara Restauranger, 070-614 61 37, julia.senninger@uandwe.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se