Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 jun, 2019|Pressmaterial

Så kan din trädgård eller balkong bidra till en hållbar värld

Allt fler vill göra skillnad för den biologiska mångfalden och klimatet. Har du trädgård, balkong eller kanske en gemensam grönyta med grannarna? Då kan du ta del av våra tips och bidra till detta.

Denna mindre snabelsvrmare har ett viktig uppgift att utfra nr den besker vxter som denna kantnepeta

En mindre snabelsvärmare har slagit sig ner på en kantnepeta och har ett viktigt jobb som pollinatör. Foto: Ola Jennersten

 Bara i Sverige finns 2,6 miljoner privata trädgårdar, med en totalyta stor som hela Blekinge (cirka 320 000 hektar) enligt Sveriges Lantbruksuniversitet. Lägg därtill alla miljontals balkonger och gemensamma grönytor i bostadsområden, och du ser att det finns en enorm potential att påverka positivt.

–Man kan göra allt från att sätta upp fågelholkar och se till att ha växter som många pollinerande insekter gillar, till att anpassa en hel trädgård för att gynna klimatet och så många arter som möjligt, säger Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald, Världsnaturfonden WWF.

En grundregel för trädgården är att undvika hårdgjorda ytor och att ha en så varierad miljö som möjligt. Problemet med att vi har allt större hårda ytor är att de ökar risken för översvämningar, särskilt när skyfall blir allt vanligare.

–Istället för asfalt på garageuppfarten om du har en sådan, välj grus. Då sugs regnvattnet upp naturligt, tipsar Ola Jennersten.

En trädgård med träd, buskar, vatten och holkar blir ett paradis för många fåglar. En varierad trädgård har också pollenrika växter som blommar från vår till senhöst. Kanske kan du anlägga äng i en del av trädgården? För att få den rätta magra mixen som ängsväxter gillar kan du behöva gräva bort det översta jordlagret och ersätta med sand och torv. Ett latmasktips är att så in röd- och vitklöver i den vanliga gräsmattan. Mums för många humlor och bin.

Du kan hjälpa ormar och ödlor hitta bostad genom att anlägga en liten stenmur eller ett stenröse. Andra komponenter kan vara en damm, en hög med död ved eller ris, och en kompost.

–Dammen är bra för att den drar till sig insekter som i sin tur blir mat åt fåglar. Död ved är nödvändigt för hundratals arter av skalbaggar och svampar. Det är därför man brukar tala om den levande döda veden! Rishögar är bra för häckande fåglar och i komposten trivs både maskar och igelkottar, fortsätter Ola Jennersten.

Den ambitiöse kan anlägga en våtmark i en del av trädgården. Sådana har blivit en bristvara i vår natur även om regeringen nu lägger stora resurser på att återställa våtmarker. Dessa är ovärderliga för att rena vatten, minska övergödning i vattendrag och minska risken för översvämningar.

–Det finns väldigt mycket man kan göra, se det som inspiration och välj ut någon del som passar dig. Det ska kännas kul och inte övermäktigt. Och om du undviker kemiska bekämpningsmedel är du redan på rätt väg, avslutar han.

Tips för en hållbar trädgård
Hjälp den biologiska mångfalden: Undvik kemiska bekämpningsmedel, variera trädgården med buskar, träd, olika pollenrika växter, stenpartier, död ved, kompost och kanske damm eller fågelbad. Du kan sätta upp enkla vildbihotell, fågelholkar, fågelmatare och bivattnare – fungerar även på balkongen!

Hjälp klimatet: Skippa fossildrivna maskiner. Undvik hårdgjorda ytor, men plantera träd och buskar för svalka och koldioxidupptagning.

Minska resursslöseriet: Dela verktyg och maskiner med grannar, använd en del av trädgården till att odla mat, kanske kan du ha en liten kryddträdgård? Gillas också av pollinerare! Ta vara på regnvattnet och vattna bara på kvällen. Du som bor i lägenhet kan ha odlingslådor på gården eller balkongen.

Välj rätt växter
A och O för att gynna pollinerare är att ha växter som är populära hos bin, humlor och fjärilar och som blommar från tidig vår till sen höst. Välj bort dubbelblommande varianter där nektar och pollen blir oåtkomliga.

Exempel på växter som blommar olika tider.

VÅR: Krokus, pärlhyacint, krusbär, körsbär

FÖRSOMMAR: Blåklint, kantnepeta, maskros, hallon, timjan, fruktträd

HÖGSOMMAR: Gurkört, klöver. Prästkrage, kungsmynta, timjan, lind

HÖGSOMMAR/HÖST: Bolltistel, rödklint, solros, äkta johannesört, ljung, kärleksört

Fler tips hittar du på www.alltombiodling.se/bivaxter och www.jordbruksverket.se/pollinering

För frågor, kontakta:
Ola Jennersten, expert biologisk mångfald WWF, 070-555 1402 ola.jennersten@wwf.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se