Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|02 mar, 2018|Pressmaterial

Scouterna och WWF startar samarbete kring klimatet och naturen

Världens största manifestation för vår planet – Earth Hour den 24 mars – blir starten på ett nytt samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Scouterna i Sverige.  

Scoutmöte. Foto: Magnus Fröderberg

För att nå de globala målen krävs samarbete. Både Scouterna och WWF är civilsamhällesorganisationer som på varsitt håll gör stor skillnad, men genom samarbetet ökar möjligheterna att dela med sig av kunskap och erfarenhet. På så sätt uppnås ännu större påverkan och effekt kring klimatfrågan.

– Våra organisationer vill båda uppmärksamma människor på värdet av naturen. Idag har vi generationer som inte har samma naturliga koppling till uteliv och att upptäcka glädjen av djur och natur som tidigare. Vi vill tillsammans vända den negativa trenden att vi globalt förlorat nära två tredjedelar av antalet vilda djur sedan sjuttiotalet och handla kraftfullt i klimatfrågan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Båda organisationerna månar om naturfrågor, men arbetar också för att sprida kunskap om hur människor kan leva hållbart inom ramarna för en planet. Därför hjälps man nu åt att till exempel sprida viktiga budskap inför Earth Hour den 24 mars, bland annat kring hur stor betydelse maten har för våra koldioxidutsläpp i Sverige. 

– Många barn och unga uttrycker en oro för klimatet och framtiden. Lokalt och globalt samhällsengagemang är en del av scoutmetoden, så att engagera sig i Scouterna är ett sätt att aktivt få jobba med lösningar. Många lokala scoutkårer över hela landet har under flera år engagerat sig i Earth Hour, därför känns det roligt att vi genom det nya samarbetet med WWF har möjlighet att sätta ännu mer fokus på hur individen kan göra stor skillnad för klimatet, säger Katarina Hedberg, generalsekreterare på Scouterna.

Earth Hour lördagen den 24 mars är världens största miljömanifestation, som vuxit från en symbolhandling för klimatet till att bli en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över i frågor som rör vår planets framtid. Ett planetvänligt liv ”One Planet Life” är temat för årets Earth Hour där WWF erbjuder material på sin webbplats som får användas fritt. Inför Earth Hour har Scouterna tagit fram en rad klimatsmarta aktiviteter, som handlar om hur vårt dagliga agerande påverkar miljön omkring oss, bland annat vad vi väljer för mat, hur vi transporterar oss eller vilka kläder vi köper.

Om samarbetet

Samarbetet bygger på ett Letter of Intent för ett internationellt ramavtal mellan the World Organization of the Scout Movement och WWF, som undertecknades den 29 november 2017. Ramavtalet har för avsikt att gälla i tre år och fokuserar på samarbete kring Earth Hour, World Scout Environment Programme, miljöutbildning samt andra initiativ och produkter som kan påverka miljön i positiv riktning.

För mer info, se: wwf.se/pressrum

För frågor, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef, WWF, mobil 070-821 71 56, e-post: lisbeth.larsson@wwf.se

Caroline Thunved, kommunikationschef, Scouterna, mobil 070-248 74 00, e-post: caroline.thunved@scouterna.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se